General 25 març 2024

Visita als projectes del Fons Català a Upala, Costa Rica

El responsable de l’oficina del Fons Català a Amèrica Central ha visitat dos projectes a la regió d’Upala, Costa Rica. Els expliquem a continuació:

Construcció de 24 habitatges dignes a famílies nicaragüenques camperoles exiliades a Cartago Norte

A San José de Upala s’estan construint 14 habitatges per a les famílies nicaragüenques que habiten a un campament de desplaçats. Aquestes famílies es van desplaçar el 2018 buscant refugi i han aconseguit establir un sistema autosostenible basat en l’agricultura i la ramaderia, feines a les quals es dedicaven a Nicaragua. Quedava pendent donar resposta a l’habitabilitat, ja que encara viuen en cases de fusta sense condicions adequades per a llargues estades com la que els ha tocat assumir.

Un cop aconseguits tots els permisos amb la municipalitat d’Upala i fetes les connexions de llum i aigua, ja estan aixecant els habitatges amb plaques de ciment i sostres de zinc. Totes tindran una sala, dues habitacions, un bany, i un terreny prou ampli davant i darrera que els permet ampliar a futur cada habitatge o fer patis particulars. Totes les cases estan sent construïdes amb mà d’obra de la pròpia comunitat.

.

Centre de salut comunitària

La visita ha servit per confirmar la voluntat de les contraparts locals (municipalitat d’Upala i ONG Cenderos) i revisar el conveni de col·laboració, després que la Comunitat Terapèutica del Maresme hagi fet una recent estada d’un mes al municipi per definir els aspectes tècnics del projecte.

L’alcaldia ha ofert una casa de propietat municipal situada en una zona de serveis socials que ocupen altres ONG, i que acollirà el futur Centre de Salut Mental Comunitària. Una de les primeres accions serà la de remodelar i ampliar l’espai, actualment compost per una sala amb dos despatxos, que es convertirà en un centre de quatre despatxos i sala de reunions amb banys, i que oferirà a partir del mes de setembre atenció psicosocial a persones del municipi en qualsevol situació migratòria en què es trobin. El centre estarà atès per professionals nacionals que es contractaran els propers mesos, i tindran suport tècnic presencial i virtual de membres de la Comunitat Terapèutica del Maresme (psiquiatria, psicologia i treball social) durant tot l’any. Amb la Unión Nacional de Gobiernos Locales de Costa Rica (UNGL) es pretén difondre i replicar aquest model de salut pública local en altres municipis del país.

.