Pantalla portàtil amb el títol de les sessions i un símbol de vídeo per engegar
General 9 gener 2025

Disponibles les sessions en línia sobre vies segures i protecció internacional amb perspectiva municipalista

En el marc del projecte COMET, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha portat a terme, durant els mesos de novembre i desembre de 2024, 5 sessions de capacitació en línia dedicades al disseny i la implementació de vies segures per a persones amb necessitat de protecció internacional amb perspectiva municipalista.

L’objectiu de les sessions ha estat sensibilitzar sobre la importància de garantir el dret a la protecció internacional i impulsar la implicació activa d’ajuntaments i altres agents locals en la creació de projectes amb aquesta finalitat. A més, s’ha volgut crear un espai d’intercanvi de bones pràctiques i de reflexió col·lectiva sobre els reptes i les oportunitats compartides.

La iniciativa també ha permès promoure oportunitats de capacitació i millora de processos i recursos, fomentant la col·laboració entre diversos nivells governamentals, ONG, societat civil, àmbit acadèmic, sector privat i comunitats amb experiència viscuda de desplaçament forçat. A continuació, es comparteixen les idees clau i recursos compartit durant les sessions, moderades per la tècnica del projecte COMET, Aleksandra Semeriak:

Sessió 1: Patrocini publico-privat per a l’acollida de persones amb necessitat de protecció internacional com a solució local sostenible. Experiències col·laboratives per a la implementació de programes de patrocini a diferents regions, incloent a Navarra, al País Basc i models implementats a Europa en el marc del projecte COMET.

Sessió 2: Importància de la perspectiva de gènere i el feminisme en els processos d’acollida i inclusió locals. S’aborda la necessitat de protecció internacional des d’una de les iniciatives municipals pioneres en creació de polítiques públiques d’igualtat real i efectiva de totes les dones, i es va donar a conèixer l’eina de recomanacions per a un sistema d’acollida amb perspectiva feminista i interseccional.

  • Incorporació de la perspectiva feminista interseccional a l’acollida de persones amb necessitat de protecció internacional, a càrrec de Maritza Sore, d’Almena Cooperativa Feminista.
  • Iniciatives municipals per abordar la necessitat de protecció internacional des de les polítiques públiques, amb Meritxell Cabezón, Coordinadora dels serveis d’atenció a Víctimes de violència masclista, La CIBA, Espai de Recursos per a Dones, Innovació i Economia Feminista de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Sessió 3: Identificació i mobilització de patrocinadors i col·laboradors locals. Dedicada a l’enfocament de múltiples parts interessades a través de l’experiència d’ACNUR Espanya. S’han compartit bones pràctiques de col·laboració per a la inserció laboral de persones amb necessitat de protecció internacional de l’Associació Micropobles de Catalunya i Win-Win Connection. S’han abordat també els reptes i les oportunitats de col·laboració entre l’àmbit acadèmic, les administracions públiques i la societat civil en el marc de l’acollida universitària per a persones desplaçades forçosament, compartint la feina que es desenvolupa des del Programa de Suport a les Persones Refugiades i de Zones de Conflicte de la Universitat de Barcelona a persones refugiades i procedents de zones en conflicte i des de la Universitat de Lleida.

  • Enfocament multistakeholder o de múltiples parts interessades per a la mobilització de col·laboradors i patrocinadors locals amb María de Zabala, adjunta a Solucions Perdurables d’ACNUR Espanya.
  • Experiències de col·laboració amb el sector privat per a la inserció laboral de persones amb necessitat de protecció internacional amb Oriol Lopez, coordinador tècnic de l’Associació Micropobles de Catalunya; i Manolo Garbayo, cofundador de Win-Win Connection.
  • Reptes i oportunitats multistakeholder en el marc de l’acollida universitària amb Cati Jerez, coordinadora del Programa de Suport a les Persones Refugiades i de Zones de Conflicte de la Universitat de Barcelona; i Àngels Sendra, tècnica de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de Lleida.

Sessió 4: Participació significativa de persones amb experiència viscuda de desplaçament forçat en el disseny i implementació de vies segures i acollides dignes. En aquesta sessió, l’Associació Mosaico – Azioni per i Rifugiati i l’Associació Kudwa comparteixen la seva feina i les iniciatives que han desenvolupat en col·laboració amb les autoritats municipals per assegurar una participació significativa de persones migrades i refugiades en el disseny de respostes locals als reptes identificats en el desenvolupament de programes d’acollida i vies d’accés a la protecció internacional.

  • Participació significativa de persones desplaçades forçosament en el marc del Projecte COMET i iniciatives col·laboratives amb l’Ajuntament de Torí (Itàlia), a càrrec de Prince Dengha, mediador social de l’Associació Mosaico – Azioni per i Rifugiati.
  • Eines d’assessorament per avaluar la participació cultural, professional i cívica de persones migrades i refugiades als municipis, a càrrec de Razan Ismaili, fundadora i directora general de l’Associació Kudwa.

Sessió 5: Intercanvis de cooperació tècnica municipal com a eina per millorar l’acollida. En aquesta sessió es dona a conèixer l’experiència pilot de Medina de Rioseco sobre mobilitat laboral per a persones amb necessitat de protecció internacional. Es comparteixen bones pràctiques per a la cooperació municipal en el context europeu a través de la feina realitzada per part d’ALDA – Associació Europea per a la Democràcia Local. També és un espai de reflexió sobre eines pràctiques per facilitar la cooperació tècnica municipal, els seus reptes i oportunitats.

  • Participació municipal en vies complementàries de mobilitat laboral, a càrrec de David Esteban, alcalde de l’Ajuntament de Medina de Rioseco.
  • Lliçons apreses de les experiències municipals del projecte COMET, a càrrec d’Aleksandra Semeriak, en representació del consorci del projecte COMET.
  • Bones pràctiques per a la cooperació municipal en el context europeu, a càrrec de Mohammed Mustafa, Project Manager de la UE-Migration Hub d’ALDA – Associació Europea per a la Democràcia Local.
  • Eines pràctiques per facilitar la cooperació tècnica municipal, a càrrec de Marta Anglès, responsable de l’Àrea d’Europa del Fons Català.