Colom blanc fet de trencadís sobre un fons blau amb una mà dirigint-s'hi
Recursos 30 gener 2025

Recursos pel Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP)

El 30 de gener és el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (conegut pel seu acrònim, DENIP), dedicat a commemorar la cultura de la no-violència i la pau als centres educatius com a espais defensors de la pau i l’entesa.

La jornada coincideix amb el dia de l’assassinat del pensador i polític indi Mohandas Gandhi, conegut per la seva resistència passiva i des de la no-violència en la lluita per la independència de la Índia.

Amb motiu d’aquest dia internacional, des del Fons Català hem fet un recull de recursos d’Educació per a la Justícia Global (EpJG) que contribueixen a fomentar la cultura de la pau i la no-violència i, conseqüentment, a augmentar la capacitat de la societat civil i els municipis per a la resolució no violenta de conflictes, la mediació, la reconciliació i la reparació.

Llibre i guia didàctica: L’Arcadi al país de les oliveres (2022) i L’Arcadi al país de les Oliveres: Guia didàctica (2023). Editorial Bindi Books.

La història d’un dia a la vida d’Arcadi Oliveres, activista social que es va dedicar a la recerca d’un món millor i més just. El llibre parla sobre temes com el pacifisme, el comerç just, les migracions, el deute extern, el frau fiscal, el capitalisme, el decreixement, la democràcia i els drets civils. Amb el material didàctic, es poden plantejar preguntes sobre les causes i conseqüències de les desigualtats al món, aplicar estratègies de pensament crític i empàtic, i reconèixer el rol de persones, col·lectius invisibles i moviments socials en la generació d’una consciència solidària. Recomanat a partir de 10 anys.

Conte: Migrants (2019). Editorial Libros del Zorro Rojo.

La il·lustradora peruana Issa Watanabe narra amb imatges el viatge d’un grup d’animals que deixen enrere un bosc nocturn mancat de fulles. És la història d’una gran i única migració, un viatge en què se sacrifiquen coses, es deixen enrere éssers estimats, s’han de passar fronteres… El relat està construït des del quotidià –escenes de la rutina als camps de refugiats o altres imatges sobre migracions que es difonen habitualment als mitjans de comunicació– per provocar la reflexió, i promoure l’empatia i la solidaritat.

Pel·lícula: Els colors de la muntanya (2010)

El protagonista és en Manel, un nen de nou anys, que juga a futbol cada dia al camp amb una vella pilota i somia ser un gran porter. El seu pare, l’Ernest, li regala una pilota nova, però malauradament aquesta cau en un camp minat en un accident imprevist. Manel convenç els seus amics, tot i el perill que suposen les mines, de baixar per recuperar la pilota. El conflicte armat a Colòmbia i els jocs infantils s’agafen de la mà en una pel·lícula on es treballen els valors de la pau. La professora dels nens i nenes, durant la pel·lícula, els ensenya a pensar en la pau i s’oposa a la utilització de l’escola per part dels combatents. Un film dirigit per Carlos César Arbeláez.

Obra de teatre: Siyahamba, teatre interactiu de valors

Es tracta d’una activitat inclosa en la campanya Món Local Refugi que us proposem als ajuntaments (veure dossier de l’obra), amb una part subvencionada per Programa.cat. L’obra de la companyia Frec a Frec parla sobre la vida de la Dana i l’Óscar, una parella que viu als afores de Barcelona i volen tenir un fill, sense sort. L’Aiman i el Moussa arriben a les seves vides, capgirant-ho tot. L’espectacle neix d’un treball previ fet amb persones en procés d’acollida i recrea escenes que l’espectador pot sentir com a properes. Durant l’obra s’estableix un diàleg entre protagonistes i espectadors, a través de jocs proposats per la companyia. S’inclou com a recurs una guia d’activitats didàctiques. Veure tràiler de l’obra.

Una noia al carrer d'esquena envoltada i parlant per un megàfon

Vídeos formatius: Càpsules per la justícia global

Recursos formatius creats per ajudar a entendre el món amb relació a les desigualtats globals, els conflictes, les discriminacions i vulneracions de drets, però també les respostes des de la no-violència de la societat civil. S’aborden temàtiques com la cultura de pau, els desplaçaments forçats, joventut i pau, justícia climàtica, feminismes interseccionals, racialització i racisme, etc. Les càpsules han estat desenvolupades pel Servei Civil Internacional de Catalunya en col·laboració amb l’Escola de Cultura de Paul’Etnogràfica, l’Observatori del deute en la Globalització (ODG), Fotomovimiento i el GRITIM UPF.