Entrevista 10 juny 2024

“Vosaltres no podeu ser a Gaza, perquè Israel no ho permet, però el vostre suport sí que hi pot ser”

  • Quina és la situació a Gaza actualment i amb quins reptes us esteu trobant, des de l’ONG, en un context de guerra com aquest?

Vull començar donant les gràcies a totes les organitzacions que ens estan ajudant i que estan donant suport als nostres equips mèdics a Gaza i Cisjordània. Ens estem enfrontant a una guerra terrible i a moltíssimes dificultats. Des que va començar la guerra ara fa vuit mesos, hem perdut 46.000 persones assassinades, i hi ha unes 82.000 persones ferides que necessiten assistència mèdica d’emergència. Però és més que això, estem parlant de 3,2 milions de persones que han estat desplaçades completament, amb el 80% de totes les cases destruïdes. Totes les universitats i escoles també han estat destruïdes pels bombardejos israelians, juntament amb el sistema mèdic. Han eliminat 34 dels 36 hospitals que hi havia a la Franja de Gaza.

Per aquest motiu, i pel col·lapse de tot el sistema mèdic, l’assistència sanitària és molt necessària. Palestinian Medical Relief Society treballa a Palestina des de fa 45 anys i tenim molta presència de base a Gaza ja des d’abans de la guerra, i per això hem pogut atendre a la població des del primer dia de l’emergència. 

Tenim 45 equips mèdics, cada equip està format per entre set i deu persones: metges, infermers, psicòlegs i fisioterapeutes. Els equips treballen a tot el territori de Gaza, al nord, al centre, al sud… i es mouen allà on va la gent, són molt flexibles, es mouen amb la gent. Estem tractant cada mes a més 200.000 persones. 

A la ciutat de Gaza tots els hospitals i les clíniques han estat destruïts, 700.000 persones depenen de nosaltres. Hi ha un petit hospital que encara aguanta. Al centre mèdic que tenim a la ciutat, on abans de la guerra ateníem unes 80 persones al dia, ara rebem 190.000 persones cada dia. Tenim equips mòbils que van a buscar la gent ferida que no es pot moure, i els donen suport psicològic. 

La responsabilitat és enorme i les necessitats també ho són. Hem de proporcionar medicines, equipament mèdic, material de primers auxilis, hem de preparar kits d’higiene per a les dones… També tenim 60.000 dones embarassades que no reben cap suport i que no poden donar a llum de manera segura. Per aquest motiu hem iniciat un programa en el qual hem contractat 45 llevadores per tal d’ajudar-les. També tenim equips treballant amb dones en període de lactància que necessiten vitamines i medicaments.

Hem sigut una de les poques organitzacions que hem pogut aconseguir subministraments mèdics des de l’inici, gràcies a les aliances de l’ONG amb altres entitats i empreses del territori. 

  • També teniu equips a Cisjordània.

Sí, tenim equips d’emergència a Cisjordània operant 24 hores al dia responent a les necessitats dels altres equips que treballen dins de Gaza. 

  • Quin és l’estat de salut de la població de Gaza?

Els infants no tenen menjar, s’estan posant malalts… Tenim 1 milió de persones que estan emmalaltint per les terribles condicions ambientals, han destruït la xarxa elèctrica, les canonades, no hi ha aigua potable… La població té problemes gastrointestinals perquè ve l’estiu i fa calor, també tenen infeccions respiratòries i malalties a la pell a causa de les condicions d’higiene actuals, també s’estan estenent epidèmies com ara l’hepatitis infecciosa (12.000 persones infectades actualment)… Cal molt suport. Hem de treballar molt amb els infants que no estan vacunats per evitar que hi hagi noves epidèmies a Gaza. 

També tenim 1.000 infants que han perdut les seves extremitats. Una de les situacions més punyents que he viscut va ser veure un nen que tenia uns 5 anys i havia perdut les dues mans, i li preguntava al seu pare “em tornaran a créixer les mans quan sigui més gran?” És molt complicat. 

Hem de buscar nous recursos per poder adquirir material com cadires de rodes o crosses per a les persones minusvàlides. Abans teníem un centre amb molt material, però va ser bombardejat i destruït per Israel. Cada dia hem de buscar solucions a les noves situacions que sorgeixen. 

Sabem que els municipis catalans han donat suport a la nostra tasca i això és importantíssim. És un moment de crisi i de grans necessitats humanitàries, i hem de respondre. Vosaltres no podeu ser a Gaza, perquè Israel no ho permet, però el vostre suport sí que hi pot ser, nosaltres hi som, els nostres equips mèdics hi són. El vostre suport i els nostres equips poden salvar moltes vides. 

Vull agraïr el suport de tots els municipis de Catalunya que han participat a la campanya. Gràcies a aquest suport hem pogut comprar medicaments, equipament mèdic i menjar, pagar el sou dels equips que treballen incansablement a Gaza… Però també em vull dirigir a aquells municipis que encara no han donat suport a la campanya, l’emergència no s’ha acabat, hi ha tants infants que necessiten suport, tanta gent ferida que necessita atenció mèdica, i tanta gent malalta que necessita tractament i a qui podem salvar la vida si reunim el suport suficient.

  • Recentment l’Estat espanyol ha reconegut l’Estat palestí. Com ho valores?

Agraïm Espanya, Noruega, Irlanda i ara també Eslovènia per reconèixer Palestina. És un pas que valorem molt, és útil i és important. Consolida els drets de la població palestina a tenir llibertat i autodeterminació, però no és suficient. Netanyahu i el seu govern criminal no pararà fins que no hi hagi sancions al seu govern. Fins que no hi hagi un gran embargament militar a Israel. Mentre continuï el genocidi i els tres crims de guerra en paral·lel: el crim de guerra del genocidi, el crim de guerra de càstig col·lectiu, inclòs l’ús de la fam com una arma de guerra, i inclosa la neteja ètnica. 

El Tribunal Internacional de Justícia, el més important del món, va dir que el que Israel està fent és un genocidi plausible. El Tribunal Penal Internacional va acusar Netanyahu i Gallant d’haver comès crims de guerra. Què més necessitem per imposar sancions en aquesta estructura tan terrible que està amenaçant el futur de la població palestina i israeliana?

Permet-me dir que res del que jo pugui dir o fer és contra la gent jueva. No, és contra els feixistes, contra els criminals de guerra que amenacen el futur de la població palestina i israeliana. 

Palestina