Álvaro Ferrer vestit amb americana davant de l'escenari d'un acte de UCGL
Entrevista 1 abril 2025

Regidor destacat: Álvaro Ferrer, de l’Ajuntament de Granollers

El Fons Català té més de 300 socis compromesos amb la solidaritat i la cooperació que volem donar a conèixer cada mes.

  • Quina ha sigut la seva trajectòria professional?

La meva vida professional està molt vinculada a Granollers, com a granollerí és important per a mi haver contribuït tant com he pogut a un dels esports que la ciutat porta al seu ADN, l’handbol. Vaig començar al BM Granollers l’any 2000 i he passat per molts equips: l’Ademar de León, l’Atlètic de Madrid, el Porto, el TSV Hannover Burgdorf i el BM Aragón. En una segona etapa de la meva vida professional he combinat la meva tasca a l’Ajuntament de Granollers com a regidor de diverses àrees, i com a primer tinent d’alcalde amb una altra faceta com a formador esportiu. Aquesta feina inclou la formació de clubs, directius, treballadors, tècnics i esportistes, així com la creació de projectes estratègics i esportius. També vaig estar durant uns anys al capdavant d’una empresa desvinculada de l’esport, que em va donar eines com a gestor que després m’han anat molt bé al món de la política. Tinc un Postgrau en Transformació Digital, que m’ha donat els coneixements necessaris per liderar aquesta àrea a l’Ajuntament; i tinc la màxima titulació d’entrenador nacional, que m’ha permès tenir una visió del lideratge d’equips molt enriquidora.

La meva trajectòria en el món de la política va començar l’any 2011, quan em vaig incorporar a la candidatura de Josep Mayoral. Em va dir que buscava una visió crítica de la ciutat, i li vaig intentar donar. Per a mi, va ser una oportunitat de treballar com sempre m’ha agradat: amb els valors de l’esport com a base. Crec en el treball en equip i estic plenament convençut del projecte de l’equip de Govern de què formo part. Vaig començar a l’Ajuntament l’any 2015 com a regidor d’esports. Actualment soc el titular de tres regidories: Cooperació, Pau i Drets Humans, Transformació Digital i Sistemes Tecnològics i Esports.

  • Com encares aquesta nova etapa de regidor, i membre de la Junta Executiva del Fons Català?

Ja porto un temps en aquesta regidoria i la feina que fem és molt engrescadora. Treballar en l’àmbit de la cooperació i la justícia global és absolutament necessari, més encara en els moments que estem vivint, de qüestionament d’aquestes polítiques des de diversos sectors. Uns moments plens de reptes de tot tipus. Des de dificultats burocràtiques, fins a la necessitat d’enfortir el teixit associatiu. Passant per la necessitat de consolidar el discurs i lluitar contra discursos excloents o de «primer els de casa».

Per això és molt important que siguem capaços d’implicar cada vegada més gent, tant ciutadania com entitats, per avançar plegats en aquest camí de treball per la justícia global. Amb projectes amb entitats del sud global, però també aquí a casa nostra. Amb accions de sensibilització i educació, encaminades a una millor comprensió dels fenòmens globals, a la promoció de la convivència i a la lluita contra qualsevol tipus d’exclusió.

Sense oblidar la força que tenim com a xarxa de governs locals organitzada, per dur a terme accions d’incidència davant dels estats i dels organismes internacionals i multilaterals. També per reclamar el reconeixement del paper de la cooperació descentralitzada en el marc de les polítiques públiques de cooperació. I la necessitat d’establir coordinacions i sinergies amb altres organismes per millora l’eficiència, l’eficàcia i l’impacte dels projectes.

Un àmbit que em sembla molt rellevant, i en què cal aprofundir, és l’enfortiment de les polítiques de pau, tant en l’àmbit internacional com al propi territori. Bé sigui amb campanyes, accions d’incidència, o projectes concrets de foment de la pau. Aquest és un àmbit en què els governs locals juguem un rol específic i que cal impulsar encara més. En aquest sentit, que el moviment de ciutats de pau prengui més força és un objectiu que ens vam plantejar ara fa uns anys, i que en aquests moments que estem vivint és més necessari que mai.

Pel que fa a la Junta del Fons Català, ho veig com una oportunitat de sumar esforços i de fer xarxa, una estratègia que apliquem en totes les iniciatives que tirem endavant a l’Ajuntament, compartint reptes i cercant solucions compartides a problemes comuns.

  • Quina implicació té Granollers amb la solidaritat i la cooperació internacional?

Granollers és membre del Fons Català de Cooperació des dels inicis, fa més de 30 anys, amb un compromís i implicació que s’ha mantingut al llarg del temps. I ho fem des del convenciment que la suma d’esforços i el treball en xarxa és el que dona valor i enforteix els projectes amb altres territoris del sud global. A l’hora que ens permet treballar també aquí, a casa nostra, en campanyes i activitats de sensibilització.

Per a nosaltres, l’acció de cooperació internacional al desenvolupament i la solidaritat forma part de l’estratègia de ciutat i ha d’estar alineada, buscar sinergies i ser coherent amb la resta de polítiques públiques que es fan des del municipi. Per això, hem identificat dues línies estratègiques sobre les que pivota l’acció internacional: la promoció de la cultura de pau, i l’esport com a vehicle per a l’educació en valors, tant dins com fora de Granollers.

De fa uns anys, hem volgut avançar en l’estructuració del municipalisme de pau, organitzat entorn de la xarxa de Mayors for Peace (Alcaldes i Alcaldesses per la Pau). A partir d’aquesta xarxa mundial de ciutats, amb més de 8.000 municipis adherits, impulsem el treball de foment de la pau, la convivència i el desarmament a cadascuna de les ciutats i territoris, i també en l’àmbit internacional.

També vull subratllar un altre aspecte de la nostra feina des dels meus àmbits: l’esport és un element molt important per a Granollers, que vertebra socialment la ciutat i compta amb un enorme poder de mobilització. Això converteix l’activitat esportiva en una eina per a l’educació en valors, l’equitat de gènere, els hàbits saludables, la participació i la cohesió comunitària. Desenvolupar projectes de cooperació basats en la pràctica d’alguna disciplina esportiva (en el nostre cas, l’handbol i el bàsquet) és una oportunitat per enfortir les relacions entre joves de la ciutat i les comunitats d’origen d’una bona part de la població granollerina.

I tot això ho treballem de la mà de les entitats de cooperació i de les entitats de granollerins i granollerines amb origen a altres països, que impulsen projectes de suport a les seves comunitats. Una feina que és també una oportunitat per enfortir les relacions amb aquests territoris i fomentar el coneixement i l’intercanvi cultural.