Reiterem la crida a la solidaritat amb el poble palestí
El 29 de novembre és el Dia Internacional de Solidaritat pel Poble Palestí, dia en què l’Assemblea General de les Nacions Unides va donar llum verda el 1947 a la creació d’un “Estat jueu” i un “Estat àrab”, provocant una guerra i l’èxode més llarg de la història moderna.
Més de 75 anys després, la qüestió palestina requereix d’una solució justa i definitiva. Tot i que la situació del poble palestí continua sent crítica, sobretot des de l’esclat de la guerra d’Israel contra la Franja de Gaza el 7 d’octubre de 2023.
Segons dades del Ministeri de Salut Palestí i UNRWA, més de 43.900 persones han perdut la vida i més 10.000 es troben sota la runa. Més d’1,9 milions de persones es troben en situació de desplaçament intern; i a això se li suma la destrucció d’habitatges i infraestructures; la desarticulació econòmica i social; la destrucció del sistema sanitari i educatiu; li la pèrdua d’aprenentatges i oportunitats de progrés conjunt. A més, l’assistència humanitària ha tornat a patir un atac amb la recent prohibició d’Israel que UNRWA continuï operant a Gaza, que se suma a la vulneració constant i sense precedents del dret internacional humanitari i els drets humans.
Cada cop hi ha més veus des dels organismes internacionals, i també des del municipalisme, advertint que l’ofensiva d’Israel a Gaza “és consistent amb les característiques d’un genocidi“, segons un informe publicat pel Comitè Especial de l’ONU per Investigar les Pràctiques que Afecten els Drets Humans del Poble Palestí i Altres Àrabs dels Territoris Ocupats que examina les pràctiques israelianes.
Des de l’esclat de la guerra, el Fons Català ha mostrat el seu posicionament a través de diverses mocions i comunicats condemnant la violència contra la població civil i l’exigència d’un alto el foc a Gaza, i ha declarat la seva preocupació per l’escalada de tensió a la regió. Les propostes s’han posat a disposició dels ajuntaments catalans perquè puguin sumar-s’hi, i ja són una trentena els ajuntaments i ens supramunicipals que s’hi han adherit.
Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el novembre de 2023 es va iniciar la campanya 3882 “Crida d’emergència per la crisi humanitària generada davant l’escalada de violència a Palestina i Líban” que, fins avui, ha pogut destinar més de 500.250€ a un total de 6 projectes enfocats a oferir assistència sanitària, proveïment d’ajut humanitari, i protecció a les dones i la infància a la Franja de Gaza, Cisjordània i el Líban.
A Gaza, es continua donant suport a projectes per garantir el dret a la salut, a la protecció i a l’assistència a la població víctima dels atacs israelians a través de l’Associació Catalana per la Pau i la Palestinian Medical Relief Society; i contribuir en el repartiment d’articles d’emergència per a les famílies desplaçades a Rafah, de la mà d’Action For Humanity. La campanya també inclou una iniciativa d’Alianza por la Solidaridad per assegurar la protecció de les dones i nenes, que també ofereix suport psicosocial i atenció a les víctimes de violència de gènere.
Des del seu inici, el municipalisme català ha destinat i continua aportant recursos a aquesta campanya, que també està oberta a la ciutadania i a empreses que han mostrat la seva solidaritat (en total s’han recollit més de 11.200€). Algunes entitats del teixit associatiu del territori català també s’hi han bolcat organitzant activitats per aportar fons i vehicular-los a través del Fons Català.
Ampliació de la campanya: nous projectes al Líban i Cisjordània
Al territori de Cisjordània, segons l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA, per la sigla en anglès), més de 735 persones han estat assassinades, incloent-hi Jerusalem Est, mentre els atacs violents dels colons i la repressió per part de l’exèrcit israelià continua.
L’ofensiva de Hezbol·là contra Israel i la resposta de l’exèrcit d’Israel contra el Líban ja ha produït més de 3.500 morts, més de 15.000 persones ferides i més de 878.000 persones desplaçades -d’acord amb dades de diversos organismes de l’ONU-, tot agreujant la situació a escala regional.
Davant d’aquesta situació, el Fons Català ha ampliat la campanya incloent tres projectes destinats al poble palestí a Cisjordània i que es troba en situació de desplaçament forçat per la guerra al Líban:
- Projecte 4111: a través de l’entitat Un Ponte Per i Amel s’està brindant assistència humanitària a les persones que s’han vist obligades a desplaçar-se i deixar les seves cases a causa dels atacs a diferents zones del Líban. Les actuacions se centren sobretot en la població més vulnerable (infància, persones grans, persones amb diversitat funcional, etc).
- Projecte 4116: L’entitat SUDS-Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació dona suport a famílies palestines que pateixen contexts de violències a Cisjordània a través de l’assistència humanitària i el suport psicosocial, amb l’objectiu de garantir la dignitat de les persones alhora que es reforça el teixit econòmic de les localitats.
- Projecte 4117: l’Associació Catalunya Líban, a través de l’entitat Socors Popular Libanès, està proporcionant atenció mèdica d’emergència a les persones afectades per la guerra a través d’una xarxa de 22 centres d’atenció primària i un hospital, situat a Nabatieh. El projecte també preveu l’assistència mèdica i la distribució d’articles de primera necessitat a 7 centres d’acollida de persones que es troben en situació de desplaçament intern, en especial als col·lectius més vulnerables.