ss

General 5 maig 2025

10 anys de la campanya Món Local Refugi: reflexions des de les entitats a terreny

Del 3 al 5 de maig, el Fons Català ha reunit a Barcelona a més de 15 entitats que treballen a les fronteres hostils per compartir experiències, teixir xarxes i aliances davant el nou panorama actual. Les jornades han acabat avui amb un acte públic amb ajuntaments, al Pati Manning de Barcelona, per explicar l’impacte de les noves polítiques antimigratòries i denunciar l’augment de la criminalització de la mobilitat humana.

Carlos Martín, regidor de Cooperació de l’Ajuntament de la Garriga, ha donat la benvinguda a la vintena d’assistents a les “Jornades en defensa dels drets de les persones en moviment atrapades a les fronteres hostils” impulsades des de Fons Català, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

El referent polític de la Comissió Món Local Refugi ha explicat que aquestes jornades s’han organitzat en el marc dels 10 anys de la campanya Món Local Refugi, una campanya impulsada pel Fons Català per donar resposta a la demanda social que reclamava davant la situació que estaven patint milions de persones obligades a abandonar els seus països d’origen. Una campanya amb un doble objectiu: pal·liar el patiment humà en les rutes de fugida i en els països de primera acollida i, a Catalunya, desplegar accions de sensibilització i denúncia.  

Deu anys després, segons ACNUR s’estima que hi ha més de 122.600.000 persones desplaçades forçades. El nombre de persones refugiades i desplaçades s’ha duplicat, i això implica que “es tracta del problema humanitari més greu del nostre temps”

David Llistar, director de Serveis de Drets Humans, Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, ha destacat que tot i que el municipalisme no tingui competències en defensa “ens agrupem pensant en les nostres ciutats com a espais oberts, ciutats-refugi o ciutats de drets, i així fem de contrapoder”.

A continuació, s’ha celebrat una taula rodona amb 6 representants d’entitats i persones expertes que treballen a les fronteres hostils a Europa, a la Frontera Occidental Euroafricana (Illes Canàries, Ceuta i Melilla), i a Amèrica Llatina; i que reben el suport del municipalisme català a través de la campanya. La taula, que ha estat moderada per Marco Aparicio, doctor en Dret Constitucional i professor de la UdG.

Efectes del nou Pacte de Migració i Asil

Sobre les noves tendències a les fronteres, l’advocada Ana Castaño ha explicat com des de No Name Kitchen (NNK) monitoritzen la violència fronterera a Ceuta i Melilla. L’entitat ha pogut testimoniar casos de devolució en calent als centres d’ambdues ciutats. “”, apunta Castaño, que és part de l’equip legal que porta els “pushbacks” que sobretot passen al mar als tribunals. “De moment la legalitat ens dona la raó, així que és un exemple de repressió, però també d’esperança”, afegeix.  

Sobre les noves polítiques de gestió fronterera, Lorraine Leete, advocada del Legal Centre Lesvos (LCL), explica com les tàctiques són cada vegada més violentes. Aquesta entitat grega ha presenciat assassinats perpetrats pels guardacostes, que bloquegen l’accés de les embarcacions. Estan representant els sobrevivents del naufragi de Pylos del 14 juny de 2023, en què van morir més de 500 persones.

Criminalització de la mobilitat humana

A la frontera mesoamericana, el Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas treballa per defensar els drets de les persones indígenes a Chiapas, a Mèxic. “Seguim amb agressions, marginació i menyspreu cap als pobles que s’organitzen i defensen el seu territori”, explica Rubén Moreno. A això se li suma la violència criminal i la complicitat de l’Estat, que infonen por al treball que s’està realitzant en aquest indret del sud de Mèxic.

Mavi Pérez coincideix que ha augmentat la criminalització de les entitats presents a la frontera sud mexicana, com el Centro de Derechos Humanos Fray Matías de Córdoba, entitat que dirigeix des de Tapachula, i que qualifica com a “ciutat-presó”. Afirma que entitats com la seva són “exhibides públicament i se’ns associa a activitats delectives com el tràfic de persones”, una situació que ha empitjorat des de l’arribada de les “carabanes migrants”, que també són rebudes amb hostilitats per la població local i els cossos de seguretat estatals.

A la ruta dels Balcans, entitats a terreny com No Name Kitchen també experimenten traves per fer la seva feina, imprescindible per documentar i denunciar la violació dels drets fonamentals a les fronteres. Bruno Álvarez, co-fundador de l’entitat, ha posat com a exemple que la policia els ha requisat material informàtic.

Polítiques antimigratòries de la Unió Europa i dels Estats Units

El nou context presenta molts reptes per a les entitats, que són testimonis de com cada vegada retrocedeixen més els drets de les persones en moviment i estan defensant sota mínims. “Qualsevol canvi que ve és per retirar drets”, afirma Lorraine Leete.

L’advocada Loueila Sid Ahmed Ndiaye, especialitzada en immigració i drets humans, ha recordat que s’ha de seguir exigint reparació, vies segures i el compliment de la llei per a les persones demandants d’asil. Una situació que, segons l’experta, patirà un nou retrocés amb l’entrada en vigor el 20 de maig del nou Reglament d’Estrangeria de l’estat espanyol, posant en perill encara més la possibilitat del reagrupament familiar o la regularització de la situació administrativa de moltes persones.

Des d’Amèrica Llatina, Mavi Cruz ha lamentat com una decisió d’un sol país està provocant que s’arribin a acords de cooperació regionals restrictius, que retiren drets, protecció i serveis a les persones en trànsit, deixant-les “en una exposició constant a la violència”. L’experta també ha parlat de la migració del retorn, una nova situació de vulnerabilitat de moltes persones, ja que no tenen condicions òptimes per tornar als seus països i tampoc es poden quedar als països d’acollida.

El rol del municipalisme

Una de les conclusions de les entitats que han compartit tallers i sessions durant dos dies a la Sala d’Espiritualitat Sant Felip Neri de Barcelona, en el marc de la campanya Món Local Refugi, ha estat que cal interconnectar-se més per fer incidència col·lectivament. Marco Aparicio, ha explicat com aquestes jornades han servit per estructurar i buscar noves estratègies per denunciar i fer incidència, alhora que fer cures.

“Si bé la desesperança està guanyant en termes discursius i de propaganda, s’ha d’estar a les fronteres i acompanyar i formar part d’aquest procés de resistència que és col·lectiva, no individual”, ha destacat. Segons l’expert, és indispensable que el món local reinterpreti què és públic i formi part d’aquest debat i reflexió: “que recolzi aquesta resistència des de baix, tot col·laborant en la reconfiguració de què som com a societat”.

Jordi Cuadras, president del Fons Català, ha fet la cloenda d’aquestes jornades internacionals agraint la tasca que fan les entitats, i als ajuntaments per donar suport a Món Local Refugi durant 10 anys, amb més de 100 projectes a una vintena de països i 172 entitats implicades. Una campanya que, ha recordat, “continua sent més necessària que mai”.

Catalunya Croàcia Estat espanyol Grècia Mèxic Sèrbia
General 23 abril 2025

Sant Jordi 2025: posem l’accent a la cooperació i la solidaritat

Com cada Diada, hem demanat una recomanació literària a representants dels municipis socis i membres de l’equip tècnic del Fons Català. Entre les propostes, podreu trobar-hi llibres sobre colonialisme i postcolonialisme, extractivisme i protecció ambiental, o desenvolupament sostenible.

“Sense rendir-me” (Unbowed), de Keniata Wangari Maathai

Un llibre recomanat per…

Aminata Sabaly

Regidora d’Igualtat, Justícia Social i Cooperació de l’Ajuntament de Girona

“Ho recomano a persones interessades en la justícia climàtica, el feminisme interseccional i la descolonització, entre d’altres. Maathai va lluitar contra la dictadura, la corrupció i les multinacionals que explotaven el territori. Va ser empresonada. El seu llibre parla sobre l’ecologisme, el feminisme africà, el colonialisme i postcolonialisme, i el racisme estructural.”


“Pensar verde”, de William D. Nordhaus

Un llibre recomanat per…

Carolina Mañoso

Tècnica de comunicació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

“El canvi climàtic és un problema tan complex que sovint ens sembla impossible entendre’l o prendre mesures. En canvi, l’economia global és igual de complexa però sí que en parlem d’ella cada dia i volem formar-ne part. Us convido a pensar en verd, per entendre com l’economia ens pot ajudar a assegurar la supervivència del nostre planeta.”


“Europeos africanos. Una historia jamás contada”, de Olivette Otele

Un llibre recomanat per…

Isidre Olmo Castillo

Tècnic Responsable del Departament de Justícia Global i Drets Civils de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

“És un llibre súper interessant i molt pertinent per posar la mirada en les contradiccions d’aquesta societat-fortalesa cultural que és la ‘blanca’ Europa”.


Indigenous life projects and extractivism. Ethnographies from South America“, de Cecilie Vindal Ogegaard i Juan Javier Rivera Andía

Un llibre recomanat per…

Laura Fontana

Tècnica de control econòmic de projectes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

“No podem entendre la cooperació al desenvolupament sense apropar-nos a la comprensió que altres cultures i societats tenen sobre “desenvolupar-se”. Aquest llibre ofereix un recull de diferents anàlisis etnogràfiques sobre el tan (malauradament) actual extractivisme i els seus impactes dins els pobles originaris de Llatinoamèrica. Recomano molt aquesta mirada cap a les realitats a l’altre cantó de l’Atlàntic, i així qüestionar-nos la nostra pròpia.”


“Sáhara Occidental. Un viaje a la Libertad”, de Taleb Alisalem

Un llibre recomanat per…

Alba Benedicto

Regidora d’Acció Comunitària i Cooperació de l’Ajuntament de Tivissa

“En Taleb forma part d’una nova generació de saharauís que demana la paraula. Joves que han naixut als campaments de refugiats de Tindouf, que no han conegut un Sàhara lliure i que ara els toca agafar el relleu de lluitar per la justícia i la llibertat del seu poble. Aquest llibre es converteix en una brúixola que ens guia per les esperances i els desafiaments actuals del Sàhara Occidental. Un recorregut on la geopolítica i els interessos econòmics xoquen frontalment amb els anhels del poble sahrauí, un poble que 45 anys després no decau en la seva búsqueda de la llibertat. Les veus individuals s’entrellacen amb el tornaveu de la diplomàcia internacional, dibuixant un panorama complex, d’interessos polítics i econòmics. Ens convida també a qüestionar-nos i comprometre’ns amb realitats com la del Sàhara Occidental, que sovint no protagonitzen titulars.”


“La puerta del viaje sin retorno”, de David Diop

Un llibre recomanat per…

Toti Rovira

Representant del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament al Senegal

“El llibre està ambientat en el segle XVIII, en ple temps de la tracta de negres. Tracta d’un botànic francès que ve al Senegal a fer estudis sobre plantes i es troba amb una realitat africana que no s’esperava. A més de ser molt entretingut, i ben escrit, relata una història d’un blanc que viatja a Àfrica i es troba amb la realitat dels “negreros”, que fan de les seves amb el suport d’alguns africans, ja que sense aquest suport no haguessin pogut fer totes les destrosses que van fer. També l’enfrontament d’un blanc amb el misticisme africà que, malgrat que el llibre se situa fa segles, aquesta realitat no ha canviat massa.”


“Valeroses”, construcció col·lectiva de l’Associació Mas Mujeres i Save a Girl Save a Generation, text d’Anna Maria Porté Estop i il·lustració de Sara Fratini

Un llibre recomanat per…

Soraya Soler Bort

Tècnica de cooperació i solidaritat de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Valeroses narra la historia d’Asha Ismail, una nena que als cinc anys és víctima de mutilació genital femenina. Quan se n’adona que aquesta pràctica no la pateixen totes les dones, comença a qüestionar-la i inicia la seva lluita per erradicar-la. Des de parlar amb les dones de la seva família i el seu entorn i impedir que la seva filla sigui víctima de mutilació genital femenina fins a fundar Save a Girl. Save a Generation. El recomano perquè és un llibre esperançador. La vitalitat, l’energia i la força de les dones  és imprescindible per erradicar la mutilació genital femenina, una agressió que pateixen milers de dones arreu del món.”

Títol i informació sobre el lloc i l'hora l'esdeveniment. De fons, una caserna i una balla de grans dimensions.
General 14 abril 2025

Jornades en defensa dels drets de les persones en moviment atrapades a les fronteres hostils

El Fons Català organitza el dilluns 5 de maig, a les 12 h, a la Sala Plató del Pati Manning un acte sobre l’experiència d’entitats presents a les fronteres hostils d’arreu. Les jornades tenen per objectiu seguir acompanyant la tasca que fan aquestes organitzacions en el marc de la campanya Món Local Refugi.

L’acte comptarà amb una benvinguda per part de Jordi Cuadras, president del Fons Català, i David Llistar, director de Serveis de Drets Humans, Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

A continuació, tindrà lloc una taula rodona amb representants d’entitats que treballen a les fronteres hostils a Europa, a la Frontera Occidental Euroafricana (Illes Canàries, Ceuta i Melilla), i a Amèrica Llatina; i que reben el suport del municipalisme català a través de la campanya Món Local Refugi. Concretament, hi participaran:

  • Legal Centre Lesvos (LCL): organització civil grega que des del 2016 treballen per a informar i oferir assistència legal a les persones que arriben a l’illa de Lesbos pel mar.
  • No Name Kitchen (NNK): moviment de base compost per associacions de Sèrbia, Bòsnia i Espanya que compta amb equips d’activistes a les regions fronteres dels Balcans i el Mediterrani.
  • Centro de Derechos Humanos Fray Matías de Córdova: organització que ofereix suport, defensa legal i política, formació i promoció de la integració comunitària, i monitoreig dels drets humans a la regió de la frontera sud de Mèxic.
  • Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas: organització civil que treballa per la defensa i promoció dels drets humans a l’Estat de Chiapas, a Mèxic.
  • Solidary Wheels, organització sense ànim de lucre catalana enfocada en defensar els drets de les persones en trànsit i d’aquelles retingudes a les fronteres.
  • L’advocada Loueila Sid Ahmed Ndiaye, especialitzada en immigració i drets humans, i activista a organitzacions de defensa legal sahrauí i de suport a persones migrants.

La taula rodona estarà moderada per Marco Aparicio, doctor en Dret Constitucional i professor de la Universitat de Girona, president de l’Observatori DESCA, i membre de l’entitat La Garriga Societat Civil.

L’acte finalitzarà amb una cloenda per part de la Direcció General de Migracions i Refugi de la Generalitat de Catalunya.

A través d’aquestes jornades, el Fons Català vol posar de manifest la importància de seguir acompanyant les organitzacions presents a les fronteres hostils, sota el principi que la mobilitat humana és una dret i l’acollida digna és una obligació. Tot coincidint amb un context on cada vegada hi ha més crisis cronificades i oblidades.

Descarrega el programa

Tallers i foment del treball en xarxa

Dins el marc de les jornades, l’Àrea d’Emergències i Acció Humanitària del Fons Català ha organitzar els dies 3 i 4 de maig una sèrie de tallers i sessions de capacitació que tindran lloc a la Sala d’Espiritualitat Sant Felip Neri, a Barcelona. Als tallers hi participaran més de 15 organitzacions socials de Catalunya, Mèxic, Alemanya, Sèrbia, Bulgària, Grècia o Turquia.

L’objectiu d’aquests sessions, que s’emmarquen dins la campanya Món Local Refugi, és oferir un espai d’intercanvi entre les diferents entitats que treballen en diverses regions perquè puguin compartir les seves experiències diàries a les fronteres hostils, així com abordar temàtiques relacionades com la criminalització de la migració i les entitats, les devolucions, les conseqüències del nou Pacte d’Asil i Migracions, i el litigi.

Les jornades s’han organitzat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Sobre la campanya Món Local Refugi

Aquesta campanya d’emergència impulsada des del Fons Català es centra en donar suport a les persones en moviment, ja que arreu del món continuen aquesta crisi humanitària fora de l’àmbit mediàtic. Els murs, les concertines, els camps, els desplaçaments forçats, la violació de drets, les deportacions, els centres d’internament i tants altres dispositius atempten flagrantment contra la llibertat de les persones que fugen.

La campanya també vol posar en valor el rol fonamental que juguen els municipis catalans, com actius valuosos en la gestió de la crisi de les persones refugiades. La campanya està formada per diferents projectes presents a les fronteres hostils a Europa, a la Frontera Occidental Euroafricana i a Amèrica Llatina, que ja ha rebut el suport d’una trentena de municipis, a més d’aportacions fetes per particulars.

Les cinc persones defensores dretes davant l'escenari juntament amb el president del Fons Català, la co-directora de la CCAR i el regidor de l'Ajuntament de Cornellà.
Comunicat General 31 març 2025

Inaugurada la gira de primavera de la XV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

Cornellà de Llobregat acull l’acte que és la primera de les diferents activitats de sensibilització que les cinc defensores duran a terme per bona part del territori català, donant a conèixer la seva història com a activistes i les seves lluites i reivindicacions.

El dilluns 31 de març, el Castell de Cornellà de Llobregat ha acollit l’acte d’inauguració de la gira de primavera del programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans 2025, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), en què 5 persones defensores faran una gira pels municipis catalans fins el 9 d’abril.

L’acte ha començat amb la benvinguda institucional per part d’Andrea Costafreda, directora general de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, qui ha expressat l’orgull de la Generalitat de Catalunya de poder donar suport a aquest programa que, a través de les persones defensores, permet visibilitzar i internacionalitzar aquestes lluites compartides i que, alhora també aconsegueix la coordinació entre els diferents actors compromesos amb la cooperació i la solidaritat a Catalunya.

Des de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, ha participat Sergio Gómez, regidor de Polítiques Comunitàries qui ha agraït molt l’exemple inspirador de les persones defensores que posen el seu cos i el seu dia a dia per defensar els drets humans i que la seva gent tingui una vida millor.

Seguidament, Jordi Cuadras, president del Fons Català, ha ressaltat que els drets humans són tangibles gràcies a les persones que els defensen i lluiten cada dia, els testimonis de les persones defensores també són necessaris per fer valdre els drets que hem pogut aconseguir a la nostra societat i que moltes vegades donem per descomptat, perquè són molt difícils d’aconseguir però molt fàcil de perdre.

També ha participat Dilara Ekmen, codirectora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), ha reiterat que aquestes cinc veus ens recorden que la defensa dels drets humans no és una lluita individual sinó col·lectiva i demostra que sumant esforços de diferents parts del món poden crear espais de transformació social.

A continuació, s’han presentat les defensores convidades a la XV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans:

La il·lustradora i terapeuta artística Nadine Feghaly (Líban) ens ha explicat que l’art li permet fer la seva tasca d’activisme amb una perspectiva d’empatia i tendresa per a visibilitzar els efectes de la guerra, el trauma i la necessitat de protegir a la terra, als animals i a tots aquells que no tenen veu.

L’especialista en política exterior, seguretat, migracions internacionals Sani Ladan (Camerun), ha interpel·lat a les autoritats i la societat a què s’uneixi a la lluita pels drets humans perquè és complex defensar els drets humans en el context actual. Sani ha reivindicat que en molts casos la concepció i els instruments legals que recullen els drets humans, no inclouen a totes les persones titulars de drets. Per tant, per a defensar els drets no podem dissociar aquesta defensa d’una qüestió racial.

La defensora dels drets mediambientals i dels pobles originaris María Caal (Guatemala), ha ressaltat la importància de les lluites compartides i del paper essencial de les dones en la protecció dels ecosistemes, ja que “igual que durant l’embaràs són capaces de portar vida el món, els rius i la terra també són éssers vius que ens donen vida i ens proveeixen de tota mena de recursos que necessitem”. Per aquesta raó és imprescindible consultar i empoderar als pobles originaris que en el seu cas reclamen l’espoli de les 150 hectàrees de bosc natural del seu territori, i la desviació 50 quilòmetres dels rius per part de les hidroelèctriques espanyoles a Guatemala.

La militant feminista Ana María Hernández (Mèxic), ha explicat que la millor manera de respondre de manera articulada i ser solidaris davant les amenaces, i els autoritarismes, és la de tornar a posar en l’agenda política el treball conjunt, l’acció col·lectiva, incorporant a les dones, a totes les persones titulars de drets i cuidant a les persones defensores dels drets humans per treballar en xarxa.

La cofundadora de Mujeres Creando María Galindo (Bolívia), ha reivindicat que ni la terra ni les dones som territori de conquista. Ja n’hi ha prou de comprendre el feminisme com una lluita sectorial, com una lluita únicament per a les dones. El feminisme ha de servir-nos com a horitzó de sentit i de canvi i proposta de societat. També ha volgut exigir a les autoritats que “cal repensar les categories amb les quals treballem amb la resta del món, perquè són categories colonials i caduques”. La cooperació ha de tenir en compte també la seva responsabilitat amb la restitució, igual que el desenvolupament no pot suposar una expropiació dels recursos externs.

Finalment, Claudio Carmona, tinent d’alcalde de Polítiques Medioambientals i Comunitàries, ha clausurat l’acte recordant-nos que encara queda molta feina per fer, ja que “part de la població avui en dia desconeix la Carta de Declaració dels Drets Humans, que és el mínim instrument al qual aspirem”. El tinent d’alcalde ha convidat les defensores a mantenir aquest empeny i convicció, per difondre la seva tasca entre les noves generacions.

Bolívia Camerun Catalunya Guatemala Líban Mèxic
Jordi Cuadras i Mireia Angirre signant el document a la sala de juntes del Fons Català
General 26 març 2025

Mans Unides, nou membre del Consell Assessor del Fons Català

El president Jordi Cuadras i la presidenta-delegada de Mans Unides, Mireia Angerri, han signat avui l’acord d’alta de l’entitat a l’òrgan consultiu.

La delegació barcelonina de Mans Unides ha entrat a formar part del Consell Assessor en lloc de Càritas Diocesana de Barcelona.

El Consell Assessor és l’òrgan consultiu format per representants de la societat civil organitzada catalana que té per objectiu constituir un marc de relació estable amb agents socials, i contribuir al debat sobre criteris i polítiques de cooperació.

Amb l’entrada de Mans Unides, es reforça el paper del Consell Assessor com a espai per impulsar accions conjuntes que arribin a tota la ciutadania i ajudin a difondre la tasca del Fons Català, alhora que enfortir la relació entre les dues entitats.  

D’acord amb Mireia Angerri, des de l’entitat valoren molt positivament poder formar part d’aquest òrgan per “aportar tota la nostra experiència en projectes al Sud Global i als municipis de Catalunya a través de les nostres delegacions locals”.

Les entitats que també formen part del Consell Assessor són: Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global, la Coordinadora d’ONGD solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, la Federació de la Xarxa de Cooperació del Sud de Catalunya, Justícia i Pau, i el CIEMEN.

Catalunya
General 20 març 2025

El Fons Català presenta les dades de l’AOD municipalista 2023 al Parlament de Catalunya

El president Jordi Cuadras i el vicepresident Isidre Pineda han comparegut aquesta tarda davant la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior 

“El Fons Català i els ajuntaments socis gestionem els nostres projectes treballant amb contraparts locals dels països on actuem, ja siguin governs locals, governs supramunicipals o entitats i ONGs locals. De local a local”, ha explicat el president del Fons Català, Jordi Cuadras.

El president ha traslladat com els més de 300 municipis socis del Fons Català fan de la “solidaritat l’eina perquè la justícia, la pau i el dret a tenir una vida digne i a tenir garantits els drets humans”, als més de 90 països on s’actua a través de la cooperació tècnica, les campanyes d’emergència o els projectes de cooperació al desenvolupament.

Jordi Cuadras també ha incidit en què “ens troben en un moment on les entitats que històricament han fet projectes de cooperació i solidaritat no tenen relleu generacional i algunes tenen dificultats per dur a terme la seva tasca voluntària. Són un gran valor i són indispensables”. I ha reclamat que “les polítiques de cooperació d’un municipi no depenguin només de si hi ha o no hi ha entitats que les impulsen, per això parlem de que la cooperació sigui una política pública estructural en qualsevol ajuntament i que ens sentim interpel·lats pel que passa al conjunt del Sud Global”.

Dades actualitzades del 2023

A continuació, el vicepresident Isidre Pineda ha compartit les principals conclusions del darrer informe sobre l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) del municipalisme català de 2019 a 2023 de l’Observatori de Cooperació Municipalista, que es van presentar el passat novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, i ha avançat algunes actualitzacions a partir de les dades executades del 2023.

Pineda ha destacat l’augment sostingut de l’AOD dels municipis en els darrers anys, que ha superat els 31 milions d’euros durant el 2023, marcant el seu màxim històric registrat. Aquest creixement pressupostari està principalment lligat a la tendència a l’alça de tres grans actors que compensen l’estancament de l’AOD global de la resta de municipis: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Tots tres representen més del 63% del total de l’AOD local catalana, i on habiten el 28% de la població catalana.

Un altre aspecte destacat és el creixement exponencial en els recursos destinats a l’acció humanitària. Tot i que la major part del finançament va destinat a projectes de desenvolupament, els fons dels governs locals destinats a emergències i acció humanitària són els que més han crescut en els darrers cinc anys.

Els principals països receptors de la cooperació municipalista per ordre de volum d’AOD són: Palestina (1,37M d’euros), Ucraïna (1,11M d’euros), Colòmbia (1,05M d’euros), Moçambic (0,93M d’euros), i el Senegal (0,91M d’euros).

El vicepresident ha explicat què és el 0,7%, un acord marcat per la ONU per intentar pal·liar el deute històric que havien generat els països del Nord Global amb el Sud Global, i que suposa un exercici de corresponsabilitat i un compromís “també per a les administracions locals, que moltes vegades som les que més complim”.

Durant el 2023, també han augmentat els governs locals que han arribat al 0,7%. Enguany, han estat vint ens locals: l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Caldes de Montbui,l’Ajuntament de Castellbisbal, l’Ajuntament de la Garriga,l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament d’Oliola,l’Ajuntament de la Roca del Vallès,l’Ajuntament de Rubí,l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes,l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts,l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda,l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat,l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès,l’Àrea Metropolitana de Barcelona,elConsell Comarcal del Vallès Oriental,la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona.

Les noves dades referents als anys 2023 i 2024 estan sent processades per l’Observatori de la Cooperació Municipalista del Fons Català, i es publicaran durant els segon semestre d’aquest any.

El Fons Català, una història d’èxit

Finalment, el president i el vicepresident han donat resposta a les qüestions plantejades pels diferents grups parlamentaris dins la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior.

Alguns dels representants, com la diputada Neus Comes, han felicitat la tasca Fons Català amb la Nit del Fons per donar visibilitat a la cooperació municipalista. Així mateix, el diputat Francesc de Dalmases ha volgut “constatar que el Fons Català és una història d’èxit” pel seu recorregut en aquests gairebé 40 anys de cooperació internacional des del món local.
De la mateixa manera, el diputat Ruben Wagensberg ha assenyalat que “Ens troben en un moment on cal posar en valor la feina del Fons, fet que abans no hagués calgut. Ja que ens trobem que es qüestiona el model de cooperació al desenvolupament tot i el gran consens que hi ha a Catalunya”.

Alguns dels representants també han coincidit en què exemples com els segells del 0,7%, que reconeix els governs locals que han assolit aquest objectiu, puguin promoure que altres, també la Generalitat de Catalunya, es sumin a aquest camí.

Catalunya
General 6 març 2025

El Fons Català participa al Diàleg Regional de l’Observatori de Cooperació Descentralitzada, a Guatemala

La trobada, que ha tingut lloc el 26 i 27 de febrer a l’Antigua, ha permès reflexionar i marcar un full de ruta davant el context actual en termes de democràcia i migracions a Centreamèrica.

El director del Fons Català, David Minoves, ha participat als dos dies de treball del Diàleg Regional “Democràcies, Autonomia Local i Migracions” organitzat per l’Observatori de Cooperació Descentralitzada, impulsat per la Diputació de Barcelona, juntament amb la Mancomuniat Trinacional del Riu Lempa, la Fundació Heinrich Böll (Oficina Regional El Salvador), l’Alcaldia de La Antigua, i acollit pel Centre de Formació de l’AECID.

Les sessions han servit per reflexionar conjuntament sobre l’estat actual de la cooperació descentralitzada a Centreamèrica, davant desafiaments com la fragilitat democràtica, la recentralització dels Estats, i la pèrdua de l’autonomia local.  

Amb l’objectiu de reforçar la cooperació descentralitzada amb els diferents agents, el diàleg ha permès posar sobre la taula com posicionar aquest tipus de cooperació com a política local reforçant la democràcia, salvaguardant l’autonomia local i garantint el ple exercici de drets humans a la regió.

Amb les conclusions del diàleg, s’ha marcat un full de ruta estratègic i operatiu per a la cooperació descentralitzada de la regió, que prioritza l’impuls de l’autonomia local per enfortir els governs subnacionals i les xarxes ciutadanes; el suport a la lliure expressió i la participació ciutadana, la defensa dels drets humans i els espais cívics com a elements clau per a la democràcia; i la facilitació de refugi, suport legal i accés a drets a les persones migrants des de les aliances locals.

Segons el director del Fons Català, David Minoves, la trobada ha posat en relleu com davant de la recentralització i la disminució de la governança local, i un context altament canviant, des de la cooperació municipalista cal reforçar iniciatives com la campanya Món Local Refugi: que ofereix suport legal i acompanyament davant la persecució, la criminalització i la vulnerabilitat de drets de la mobilitat humana.

Guatemala Llatinoamèrica
Durant la taula rodona amb dos ponents a dalt la tarima i una pantalla amb una tercera ponent connectada en remot. El públic desquena mirant a l'escenari
General 5 març 2025

L’experiència del Fons Català, a l’acte de cloenda del projecte COMET a Barcelona

La conferència final, que ha tingut lloc el 5 de març al Museu Marítim de Barcelona, ha girat al voltant dels reptes i oportunitats a Catalunya i l’Estat espanyol per obrir noves vies segures d’acollida.

Durant tres anys, els socis del projecte COMET han desenvolupat una xarxa coordinada de vies complementàries per a persones amb necessitat de protecció internacional d’Àfrica a Europa. L’associació ha comptat amb la participació de 14 entitats de 7 països -entre els quals el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que han utilitzat la seva experiència col·lectiva, coneixements i creativitat per desenvolupar eines comunes, defensar noves vies i afrontar reptes polítics i pràctics al llarg de la vida del projecte, co-finançat pel Fons d’Asil, Migració i Integració de la Unió Europea.

La xarxa s’ha reunit aquest dimecres 5 de març en una conferència final, que ha tingut lloc al Museu Marítim de Barcelona, per compartir idees, analitzar el treball realitzat i mirar cap al futur. En aquest marc, el Fons Català ha liderat una de les taules rodones “Case Study: Spain and Catalonia within COMET“, per reflexionar sobre els reptes i noves possibilitats per establir noves vies segures per a persones amb necessitat de protecció internacional amb perspectiva municipalista.

En primer lloc, Aleksandra Semeriak, qui va dirigir la tasca del Fons Català en el marc del projecte COMET, ha explicat el canvi de rol del projecte, que ha resultat en la redacció de dos documents conjuntament amb la Comissió Catalana d’Acció pel Refugiat (CCAR) en forma de guia pràctica i informe. Aquests recursos senten les bases i fan recomanacions per dissenyar i implementar futures vies segures amb perspectiva municipalista, no només a Catalunya sinó també per a l’Estat espanyol i la resta de països europeus. Com a moderadora de la taula, Semeriak ha incidit en què encara encara hi ha recorregut per a implementar vies segures des d’una perspectiva regional i municipal, ressaltant l’agència dels municipis i la seva contribució en una societat més inclusiva.

Maria de Zabala, responsable d’Acollida, Integració i Solucions Duradores d’ACNUR Espanya, ha parlat sobre algunes de les experiències que ja s’estat implementat a l’Estat espanyol, com són els programes de mobilitat laboral i educació; o les iniciatives de Patrocini Comunitari (actives al País Basc, la Comunitat Valenciana i la Comunitat Foral de Navarra) dirigides a persones beneficiàries de protecció internacional que han arribat en el marc de programes de reassentament. De Zabala ha destacat que aquest tipus d’iniciatives amb múltiples actors necessita suport polític “no només en la fase pilot, sinó a llarg termini, per tenir projectes estructurats sostenibles”, i que integri des de les institucions, a les entitats i la societat civil.

Des del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, David Herrero, cap de Programes Especials, ha parlat dels reptes institucionals i operacionals del sistema d’acollida de protecció internacional i temporal de l’Estat espanyol. Si bé els Programes Nacionals de Reassentament (PNR) ja tenen un recorregut de més de 15 anys, amb experiències des del Líban, Jordània i Turquia, i l’acollida de gairebé 200.000 refugiats ucraïnesos a nivell estatal, segons Herrero, el sistema “es troba en un alta pressió“. Herrero ha posat l’exemple amb les arribades de persones migrants a les illes Canàries, i ha recordat que “Espanya és el segon país europeu que més persones migrants rep”, després d’Alemanya.

Al llarg de la conferència, també hi han hagut sessions que han abordat aspectes com la negociació, la burocràcia, la preparació i acollida de persones amb necessitat de protecció internacional, la incidència política o el futur del creixement de les vies complementàries.

Totes les sessions de la conferència estan disponibles.

Recursos per a l’impuls de noves vies d’acollida des del municipalisme

En el marc del projecte COMET, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament també va portar a terme a finals de l’any passat 5 sessions de capacitació en línia dedicades al disseny i la implementació de vies segures per a persones amb necessitat de protecció internacional amb perspectiva municipalista.

Alguns dels recursos realitzats per socis són les fitxes tècniques de Migration Policy Institute, que ofereixen coneixements pràctics sobre la millora de les vies complementàries i els programes de patrocini per a persones amb necessitat de protecció internacional. Aquests documents tenen com a objectiu millorar l’eficàcia, l’escalabilitat i la sostenibilitat d’aquests programes compartint les millors pràctiques i identificant oportunitats per al seu desenvolupament. Les fitxes estan disponibles en català.

Catalunya Estat espanyol Europa
Imatge amb tota la informació sobre el títol de la jornada, el lloc i l'hora
General 27 febrer 2025

Conferència “A time to share, reflect and act” a Barcelona

L’acte de tancament del projecte COMET, que comptarà amb la participació del Fons Català, es farà al Museu Marítim de Barcelona.

Durant tres anys, els socis del projecte COMET han desenvolupat una xarxa coordinada de vies complementàries per a persones amb necessitat de protecció internacional d’Àfrica a Europa. L’associació ha comptat amb la participació de 14 enitats de 7 països -entre els quals el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que han utilitzat la seva experiència col·lectiva, coneixements i creativitat per desenvolupar eines comunes, defensar noves vies i afrontar reptes polítics i pràctics al llarg de la vida del projecte.

Ara, Barcelona acollirà la conferència final per reunir als socis del projecte i compartir idees, analitzar el treball realitzar i mirar cap al futur. En aquest marc, el Fons Català liderarà una de les taules rodones “Case Study: Spain and Catalonia within COMET“, on es reflexionarà sobre els reptes i noves possibilitats per establir noves vies.

Totes les sessions de la conferència seran en anglès. Els socis dels Fons Català estan convidats a assistir a la conferència final. Per a confirmar la vostra assistència, podeu escriure a: mangles@fonscatala.org.

Recursos i eines sobre vies complementàries

En el marc del projecte COMET, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va portar a terme a finals del 2024 cinc sessions de capacitació en línia dedicades al disseny i la implementació de vies segures per a persones amb necessitat de protecció internacional amb perspectiva municipalista.

Al mes de desembre, es va celebrar un acte de presentació de dos documents amb recomanacions sobre disseny i implementació de vies segures i municipalisme, a càrrec d’Aleksandra Semeriak, Project Manager del COMET del Fons Català, juntament amb Dilara Ekmen, codirectora de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi, que també ha participat en el projecte:

Alguns dels recursos realitzats per socis són les fitxes tècniques de Migration Policy Institute, que ofereixen coneixements pràctics sobre la millora de les vies complementàries i els programes de patrocini per a persones amb necessitat de protecció internacional.

Aquests documents tenen com a objectiu millorar l’eficàcia, l’escalabilitat i la sostenibilitat d’aquests programes compartint les millors pràctiques i identificant oportunitats per al seu desenvolupament. Les fitxes estan disponibles en català.

Catalunya
Imatge promocional de La Nit del Fons on apareix el títol de l'esdeveniment i la temàtica de l'acte: Compromís local per un futur de pau i justícia
General 17 febrer 2025

Arriba la primera edició de la Nit del Fons

A l’esdeveniment, que tindrà lloc el dimecres 12 de març, a les 19 h, al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, es farà un reconeixement als municipis, entitats i agents compromesos amb la cooperació al desenvolupament.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament celebrarà el pròxim dimecres 12 de març, a les 19 h, la primera edició de la Nit del Fons, que tindrà lloc al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona.

L’acte busca ser un espai de trobada anual dels més de 300 municipis de Catalunya compromesos amb la justícia global, i reunir a tots els agents públics i privats vinculats a la cooperació al desenvolupament.

Aquesta primera edició estarà dedicada a la pau sota el lema “Compromís local per un futur de pau i justícia”, ja que suposa el tret de sortida d’una campanya impulsada pel Fons Català per promoure la cultura de pau i la solidaritat. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del procés participatiu del Fòrum Català per la Pau (2024-2025), una plataforma que vol fomentar el diàleg i l’accés a la pau com a dret fonamental.

La periodista de TV3 Txell Feixas serà l’encarregada de moderar l’acte, que comptarà amb la participació de Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona, i Jordi Cuadras, president del Fons Català. La ponència inaugural anirà a càrrec de Gloria Cuartas, directora de la Unitat per a la Implementació dels Acords de Pau a Colòmbia, que compartirà la seva experiència com exalcaldessa d’Apartadó i parlarà sobre els desafiaments i oportunitats en la implementació de l’Acord de Pau a Colòmbia, des de la defensa dels drets humans fins a la construcció de models de governança basats en el diàleg i la justícia social.

Amb motiu d’aquesta celebració, s’han creat els Premis de la Nit del Fons, que tenen per objectiu reconèixer i posar en valor el treball d’entitats, organitzacions i projectes en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació municipalista.

S’atorgarà un guardó a la trajectòria internacional, a la trajectòria nacional i a un projecte emblemàtic, escollits pels membres del Consell Assessor del Fons Català, format per representants de la societat civil organitzada catalana com Justícia i Pau, CIEMEN, LaFede.cat, la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, i la Federació de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya. Aquest òrgan ha valorat les candidatures segons criteris com la proximitat i coneixement del territori, la innovació, la participació ciutadana, la sostenibilitat, la generació de capacitats i aprenentatges i l’impacte transformador.

Els premis seran lliurats per Eva Granados, secretària d’Estat de Cooperació Internacional del Govern d’Espanya; Jaume Duch, conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya; i Jordi Cuadras, president del Fons Català. També es comptarà amb la presència de Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, a la cloenda de l’acte.

Durant l’esdeveniment també es distingirà amb el segell del 0,7% als governs locals que han arribat a aquest compromís durant el 2023, amb la voluntat que cada any en siguin més. Els representants de la junta permanent del Fons Català, el president del Fons Català Jordi Cuadras, el vicepresident Isidre Pineda, la secretaria Maria Llauradó i el tresorer Sergi Hernández, seran els encarregats de l’entrega dels segells.

A sota podeu veure el programa de l’acte:

Programa de la Nit del Fons
Data: 12 de març de 2025
Horari: Obrim portes a les 18:30. L’acte començarà a les 19:00 h
Lloc: Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona

19:00 | Presentació de l’acte
Obertura de La Nit del Fons, un esdeveniment per posar en valor el compromís dels municipis i les entitats amb la justícia global i la cooperació.

  • Txell Feixas, periodista de TV3

19:05  | Obertures institucionals
Intervencions institucionals per subratllar la importància de la cooperació municipalista i el paper del Fons Català en la promoció de bones pràctiques.

  • Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona
  • Jordi Cuadras, president del Fons Català

19:17 | Actuació musical
Les cançons càlides de l’artista de Granollers Laia Llach, acompanyada a la guitarra acústica i a l’ukulele per Cesc Martorell.

19:22 | Ponència inspiradora

Reflexió sobre els desafiaments i oportunitats en la implementació de l’Acord de Pau a Colòmbia, des de la defensa dels drets humans fins a la construcció de models de governança basats en el diàleg i la justícia social. Una veu referent en la lluita per la pau i la transformació territorial.

  • Gloria Isabel Cuartas Montoya, directora de la Unitat per a la Implementació de l’Acord de Pau del Govern de Colòmbia i exalcaldessa d’Apartadó.

19:37 | Actuació musical
Les cançons càlides de l’artista de Granollers Laia Llach, acompanyada a la guitarra acústica i a l’ukulele per Cesc Martorell.

19:45 | Lliurament dels Premis La Nit del Fons
Reconeixement a tres entitats pel seu impacte en la justícia global.
Entrega a càrrec de:

  • Eva Granados, secretària d’Estat de Cooperació Internacional del Govern d’Espanya, lliurarà el guardó a la trajectòria internacional
  • Jaume Duch, conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, lliurarà el guardó a la trajectòria nacional
  • Jordi Cuadras, president del Fons Català, lliurarà el guardó al projecte emblemàtic

20:02 | Entrega dels segells 0,7%
Reconeixement als ajuntaments que han complert amb l’objectiu del 0,7% en cooperació.
Entrega a càrrec de:

  • Isidre Pineda, vicepresident del Fons Català

Acompanyat dels representants de la junta permanent del Fons Català:

  • Jordi Cuadras, president del Fons Català
  • Maria Llauradó, Secretària del Fons Català
  • Sergi Hernández, Tresorer del Fons Català

20:15 | Actuació musical
Les cançons càlides de l’artista de Granollers Laia Llach, acompanyada a la guitarra acústica i a l’ukulele per Cesc Martorell.

20:25 | Cloenda institucional
Discurs final i anunci de la propera edició de La Nit del Fons.

  • Txell Feixas, periodista de TV3
  • Jaume Duch, conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya
  • Eva Granados, secretària d’Estat de Cooperació Internacional del Govern d’Espanya
  • Josep Rull, president del Parlament de Catalunya

20:30 – 21:00 | Càtering i refrigeri
Tancament de l’acte en un ambient distès, amb servei de càtering per fomentar la trobada i la interacció entre els assistents.

Catalunya
La delegació a les escales del parlament de catalunya
General 17 febrer 2025

Inicia l’intercanvi de cooperació tècnica a Catalunya amb administracions locals del Marroc

Els representants de 7 governs locals de la Regió de l’Oriental visitaran aquesta setmana diferents serveis municipals de Vic, Valls, Manlleu, Vilafranca del Penedès, Caldes de Montbui i Santa Coloma de Gramenet.

Aquest dilluns 17 de febrer, s’ha celebrat l’acte de tret de sortida del programa d’intercanvis de cooperació tècnica de la delegació d’ajuntaments marroquins a Catalunya, que ha tingut lloc a l’Institut d’Estudis Mediterranis (IEMed), a Barcelona. La missió, d’una setmana de duració, s’emmarca dins del projecte Aizdihar, liderat per la Fundació Ibn Battuta amb el Fons Català com a soci, i finançat per Expertise France / Agence Française de Dévéloppement (AFD).

La sessió inaugural ha començat amb una benvinguda per part de Senén Florensa, president executiu de l’IEMed; Andrea Costafreda, directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya; Charif Cherkaoui, cònsol del Marroc a Barcelona; Roser Xalabarder, 2a tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, Jordi Cuadras, president del Fons Català, i Mohammed Chaib, president de la Fundació Ibn Battuta.

L’acte també ha inclòs una breu presentació de la delegació marroquina, conformada per electes i personal tècnic de les comunes d’Oudja, Nador, Dirouch, Berkane, Guercif, Figuig, i del Consell Regional i la Wilaya de la Regió Oriental. També s’ha reproduït un vídeo del Centre Regional d’Inversió de la Regió de l’Oriental, amb l’objectiu de conèixerles característiques d’aquesta demarcació, conformada per les set comunes, i on hi viu prop d’un 7% del total de la població del país. El 50% dels habitants de la regió són joves, i d’aquí provenen més de 1.500 mil marroquins que viuen a l’estranger.

La jornada ha continuat amb una visita al Parlament de Catalunya, on la delegació marroquina s’ha reunit amb la Comissió d’Empresa i Treball; i ha conclòs amb una trobada a la seu de la Fundació Ibn Battuta.

Durant la taula plenària a l’Institu d’Estudis Mediterranis (IEMed), a Barcelona.
Els membres de la delegació marroquina i els representants dels ajuntaments catalans que participen al projecte Aizdihar durant la visita al Parlament de Catalunya.

Experiències de 6 municipis catalans

Durant aquesta setmana, els representants dels governs locals marroquins visitaran diversos serveis municipals de promoció econòmica, d’ocupació i d’acció social dels municipis catalans que participen al projecte, així com establir vincles amb la ciutadania catalana d’origen marroquí.

A Vic, es farà una rebuda institucional de la delegació per conèixer el context de la ciutat, i es visitaran iniciatives comunitàries liderades per dones com l’espai gastronòmic “Dinem plegades”, o el projecte sociolaboral “Cosidor pas a pas”. També es farà una presentació a la seu de CREACCIÓ, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement.

L’Ajuntament de Manlleu també ha organitzat una trobada amb l’equip de govern, on s’explicarà la casuística del municipi. La visita continuarà al Mercat Municipal, al Museu del Ter, la mesquita local, i la cooperativa Sambucus i la Xarxa Alterna’t.

La delegació també farà parada a Caldes de Montbui per conèixer actuacions municipals d’aquesta vil·la termal, com la comunitat energètica local (CEL), els serveis d’acollida de persones nouvingudes, i programes d’atenció a dones. També es visitarà La Piqueta, l’Oficina de Desenvolupament Econòmic Local i Les Cases dels Mestres.

A Santa Coloma de Gramenet, es farà una recepció per part de l’equip de govern i es visitaran instal·lacions com el Centre de Formació Professional Marie Curie o l’espai de recursos per a dones Centre La Ciba.

Des de Vilafranca del Penedès, el consistori rebrà a la delegació i es presentaran els serveis d’Igualtat, Solidaritat i Cooperació (SIAD), i de Convivència i Ciutadania. També es farà parada a l’Espai Jove – La Nau del Servei de Juventut, per conèixer el projecte Trampolí i d’inserció sociolaboral.

A l’Ajuntament de Valls també es farà una rebuda a la delegació, que posteriorment visitarà la Fundació GINAC, l’Associació Egueiro, un projecte de restauració de dones d’origen marroquí, i el programa d’inclusió “Espai de coneixença. Dones en xarxa”.

Sobre el projecte Aizdihar

Es tracta d’un projecte de cooperació tècnica que té per objectiu promocionar el rol dels MRE (marroquins/es residents a l’estranger) en el desenvolupament socioeconòmic i l’accés a l’ocupació de qualitat sostenible a la regió marroquina de l’Oriental, amb una atenció específica a dones i joves. Més informació

Una casa destruïda pel terratrèmol
General 3 febrer 2025

Síria-Kurdistan: 14 anys de conflicte i 2 anys dels terratrèmols

Dos projectes dins la campanya d’emergència iniciada fa dos anys continuen en actiu al Nord i Est de Síria (NES), que s’han hagut d’adaptar o s’han vist afectats pels nous esdeveniments.

Els diferents territoris de Síria han estat durament castigats per la guerra i agressions militars, des del 2011, amb milions de persones en situació de desplaçament forçat i grans necessitats humanitàries. Fa uns mesos, una nova ofensiva va culminar amb la caiguda del règim de Basar Al-Asad. Un nou escenari en el qual continua sent necessària la protecció i assistència de la població.

A més del conflicte armat, cal sumar les conseqüències dels diversos terratrèmols del 6 de febrer de 2023, que van sacsejar el sud de Turquia, Síria i el Kurdistan, deixant més de 50.000 víctimes mortals, desenes de milers de persones ferides i nombrosos danys materials.

Com a resposta, el Fons Català va engegar una campanya d’emergència humanitària amb 9 projectes en aquests territoris, 2 dels quals continuen en curs al nord-est i nord-oest de Síria, que s’han hagut d’adaptar davant el context actual.

Quina és la situació actual a Síria?

Segons el darrer informe de l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), continuen les hostilitats i explosions a Homs, Aleppo i als voltants amb desenes de morts i persones que han resultat ferides. Aquests fets estan causant el desplaçament intern de milers de persones, que ja sumen més de 7 milions a tot el país. Davant d’aquesta situació d’inseguretat tant volàtil, moltes operacions humanitàries es veuen interrompudes als diferents territoris.

Els enfrontaments violents també afecten a les infraestructures i estacions de subministrament d’aigua, i la manca d’electricitat per bombejar aigua fa que la població no pugui satisfer les seves necessitats d’aigua adequades.

Aquesta inseguretat també està afectant en l’àmbit econòmic. Hi ha limitacions pel que fa a l’accés a efectiu, i a moltes parts de Síria els serveis bancaris no funcionen. També hi ha hagut un augment de preus en àmbits com el combustible i el transport. Això està afectant l’accés a serveis de vida de les persones i l’obstrucció de les operacions humanitàries, sobretot en àrees rurals i remotes.

A Damasc, hi ha manca de personal educatiu per culpa de l’alt cost del transport i la limitada disponibilitat de transport. A més, molts centres educatius necessiten rehabilitació perquè s’han utilitzat les seves instal·lacions per acollir a persones en situació de desplaçament forçat.

Context humanitari al Nord i Est de Síria (NES)

Al nord-est de Síria, el Fòrum d’ONG a NES també ha informat en un informe que les persones continuen traslladant-se a centres d’emergència, on ja hi ha més de 24.600 persones registrades.

S’han suspès els serveis d’aigua, sanejament i higiene a 636 camps de desplaçats per falta de finançament, afectant a més de 636.000 persones. També hi ha necessitat de productes d’higiene menstrual per a dones, i productes per a la infància. Aquest col·lectiu s’ha vist especialment afectat pel conflicte en curs i els desplaçaments múltiples, situacions que generen necessitat de rebre suport psicològic.

En aquest context, dos dels projectes dins la campanya 3829 Crida d’emergència per a la població víctima del terratrèmol al Kurdistan, Síria i Turquia -que ha comptat amb el suport de prop d’un centenar d’ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, i donacions particulars de la ciutadania- s’han hagut d’adaptar i incorporar noves vies d’execució, ja que s’han vist condicionats pel conflicte. Sobretot, perquè moltes de les persones que es van veure afectades pels terratrèmols fa dos anys, ara es veuen obligades a tornar-se desplaçar davant noves hostilitats.

  • Intervenció integral per a la població en situació de vulnerabilitat: S’ofereix suport integral a las poblacions vulnerables del nord-est de Síria, amb especial atenció a la protecció davant la violència de gènere, la protecció de la infància i l’empoderament de la dona, a través d’activitats i formació. Aquest mes de febrer s’iniciaran una de les sessions més urgents: la capacitació comunitària per a un retorn segur davant les mines i restes de guerra.
  • Millora de l’accés a l’aigua en àrees afectades pel terratrèmol del nord de Síria: Aquest projecte primerament contemplava la reconstrucció i rehabilitació de les xarxes d’abastament d’aigua a la ciutat de Kobane, amb acompanyament tècnic a les autoritats locals; i la construcció d’un pou amb panells solars a Al-Ahdath, a la província de Shahbah. Actualment, però, el territori kurd és una zona molt afectada pel conflicte, amb dificultat d’accés i patint atacs en algunes de les localitzacions del projecte. De fet, segons expliquen des de l’entitat executora, Un Ponte Per, “a causa de la nova operació militar llançada per l’Exèrcit Nacional de Síria (SNA), amb el suport turc, a algunes de les zones de la ubicació del projecte i al seu voltant, vam haver d’aturar o ralentir les activitats del projecte i estem treballant en modificar-lo”. Els recents atacs a la presa de Tishreen han provocat que la població local s’hagi quedat sense electricitat ni aigua potable. A més, durant la nit del 2 de febrer “l’estació d’aigua de Kobane, una de les principals localitzacions del projecte, ha estat bombardejada i destruida completament”.

Kurdistan nord-est Síria Síria
Cartell del documental El viatge d’Itza, on apareix la protagonista amb imatges de les protestes de Nicaragua de fons.
General 3 febrer 2025

Estrena de ‘El viatge d’Itza’, un documental sobre l’exili nicaragüenc i els drets humans

El pròxim dijous 13 de febrer, a les 19 h, es presentarà al Cinebaix de Sant Feliu el documental ‘El viatge d’Itza’, produït pel Fons Català, Fora de Quadre i Cabal Films. El documental aborda la crisi de drets humans a Nicaragua i els exilis forçats sota el govern d’Ortega i Murillo, a través de la història personal d’Itza López. L’acte inclourà un col·loqui amb la directora i la protagonista.

L’acte d’estrena comptarà amb la participació de Neus Ràfols, directora del film, Itza López, protagonista, Isidre Pineda, vicepresident del Fons Català, Xavier Ruiz, responsable d’Amèrica Llatina del Fons Català, Jordi Mena internacionalista a Nicaragua dels anys vuitanta, Joan Basagañas, alcalde de Sant Just Desvern i Lluís Casals, president de Sant Just Solidari entitat col·laboradora en la producció del documental i qui serà l’encarregat de presentar l’acte. El documental s’estrenarà al Cinebaix de Sant Feliu, i després de la projecció la directora i la protagonista faran un col·loqui junt amb Xavier Ruiz i Jordi Mena per explicar el projecte i reflexionar sobre el context actual de Nicaragua i la cooperació amb les entitats a l’exili. 

El documental té com a punt de partida les vivències de l‘Itza, una jove nicaragüenca de 26 anys exiliada a Barcelona des del 2020, de pare català molt vinculat al treball amb cooperatives agràries vinculades al Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) i a la cooperació catalana que va estendre’s pel país des dels anys 80. A través de la història d’Itza, es mostra la realitat de les persones exiliades de Nicaragua a Barcelona i a d’altres indrets del món i reflecteix la greu crisi de drets humans a Nicaragua sota el govern de Daniel Ortega i Rosario Murillo.

Acompanyarem a l’Itza en un viatge de recerca dels perquès d’aquesta revolució traïda del FSLN després de gairebé 45 anys. Un viatge físic de Catalunya a Costa Rica, per plasmar la situació de l’exili nicaragüenc. I per últim, un viatge que se submergeix en la sororitat de dues dones, la jove Itza i una periodista catalana d’edat madura que vol indagar amb ella en aquesta evolució històrica del FSLN cap a un règim autoritari i repressor de drets humans.

La producció, liderada per l’associació de periodisme Fora de Quadre i la productora Cabal Films amb el suport del Fons Català i diversos municipis catalans, s’ha fet amb un equip majoritàriament femení, incloent-hi professionals nicaragüenques exiliades.


La presentació del documental també es farà a altres localitats del territori català, en col·laboració amb altres entitats que treballen a Nicaragua que podran explicar de primera mà el procés repressiu que es viu al país especialment des de 2018. Després de l’estrena al Cinebaix (Sant Feliu de Llobregat, C/ de Joan Batllori, 21,), el documental es projectarà el 4 de març a Sant Boi de Llobregat (a Cal Ninyo (C. Major, 43)) i el 5 de març a Vilafranca del Penedès (a Sala Zazie (Rambla Nostra Senyora, 35-37)).

Collage amb quatre moments dels actes presencials de la campanya pel 0,7 amb debats, persones parlant al faristol i assegudes davant l'escenari
General 14 gener 2025

El Fons Català porta el compromís del 0,7% arreu del territori

La campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” ha recorregut les quatre demarcacions catalanes per tornar a posar a l’agenda el 0,7%, el percentatge per la justícia global.

Durant els mesos de novembre i desembre, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha portat a terme una campanya comunicativa i de sensibilització per recuperar el 0,7% a l’agenda política, augmentar el compromís de les institucions públiques d’arreu del territori per la cooperació internacional, i sensibilitzar a la ciutadania.

En un moment d’auge de crisis globals i coincidint amb el 30è aniversari de l’acampada multitudinària a l’avinguda Diagonal de Barcelona, l’entitat ha portat a terme diferents accions per exigir el compromís de les administracions locals de tot el territori català.

Per fer-ho, s’han desenvolupat diverses accions com la creació d’un joc interactiu sobre l’origen i significat del 0,7%, vídeos testimonials i altres materials digitals recollits a la web de la campanya www.passemalaccio07.org. Tots els materials s’han treballat en col·laboració amb entitats per la justícia global i representants de l’administració implicats en la cooperació municipalista.

Durant els mesos en què la campanya ha estat activa, un formulari ha permès recollir més de 200 peticions de la ciutadania exigint que el seu municipi, consistori, consell comarcal o diputació augmentin el seu compromís amb la cooperació internacional. Ja que de 947 municipis catalans, 13 consistoris i 5 ens supralocals han arribat a aquesta xifra, d’acord amb les últimes dades executades del 2022. Si bé aquests representen el 30% de la població catalana, la xifra queda lluny del 80% de la ciutadania que està a favor de destinar diners a la cooperació al desenvolupament.

La campanya s’ha desplegat a les quatre províncies catalanes a través d’actuacions com la instal·lació de vinils a escales d’espais de la via pública per generar sensibilització. Les instal·lacions s’han exposat en llocs com el Palau de Congressos de Tarragona, la Plaça Sant Joan de Lleida, i el Mercat de Sant Antoni de Barcelona.

Les escales de la plaça Sant Joan, a Lleida, amb el vinil de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció”.

Actes a les quatre capitals catalanes

Un dels principals objectius de la campanya ha estat aprofundir sobre el 0,7%, presentar projectes i iniciatives de cooperació internacional i acostar-los a la ciutadania. Per això, s’han organitzat quatre actes presencials que, sota el títol CICLE 0,7%, han abordat alguna temàtica vinculada amb la cooperació municipalista de cada província, i compartint experiències i reptes comuns amb organitzacions i ONG locals, i persones expertes.

El cicle va començar el 12 de novembre de 2024 a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, on representants de l’administració pública, entitats per la justícia global i persones expertes van reflexionar sobre l’acció humanitària, mobilitat humana i fronteres, ja que a les crisis d’emergències és on els municipis hi destinen cada cop més Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) però presenta reptes en els quals cal continuar fent incidència.

La ciutat de Tarragona va acollir el segon acte, celebrat el 19 de novembre de 2024, en què es van reunir governs locals i entitats de la província per tractar la rellevància de la cooperació municipalista en la gestió de l’aigua i el canvi climàtic, que es pot enriquir a partir de les experiències compartides i el treball en xarxa entre agents. 

L’acte de Girona, que va tenir lloc el 26 de novembre de 2024 al Centre Cultural La Mercè, es va centrar en la implicació dels governs locals en les migracions amb mirada feminista. Es tracta d’un eix transversal en les polítiques i projectes de cooperació al desenvolupament, i per tant és una eina clau per promoure la justícia global i afrontar reptes com les migracions, les desigualtats i les emergències humanitàries.

El darrer acte del CICLE 0,7% es va fer al Cafè del Teatre de Lleida, on es va recordar quin llegat va deixar la Plataforma pel 0,7% a la província, i la importància dels governs locals en la defensa dels drets humans, ja que són les institucions més properes a les necessitats dels seus ciutadans.

Tot i finalitzar la campanya, el Fons Català posarà a disposició els recursos generats en el marc de la campanya sobre el compromís del 0,7% i la implicació dels governs locals en la justícia global per mantenir la incidència sobre aquesta demanda històrica, però que és més necessària que mai.

A l’acte “Governs locals contra les fronteres hostils” celebrat a Barcelona, durant el debat sobre l’articulació del 0,7% de la cooperació municipalista en l’àmbit de l’ajuda humanitària, la mobilitat humana i les fronteres.

Catalunya
Fotografia del cicle formatiu organitzat a Girona el 2021
General 13 gener 2025

Nova edició del Cicle de formacions per l’enfortiment d’entitats de migracions i desenvolupament a Girona

Amb l’objectiu d’enfortir el teixit associatiu que treballa des de Catalunya en l’àmbit de les migracions i el desenvolupament, a través de la socialització de bones pràctiques i el foment del treball en xarxa, el Fons Català de Cooperació reprèn l’organització dels Cicles de formacions per l’enfortiment de les entitats a Girona amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme i el suport de l’Ajuntament de Girona. Aquest cicle de formació tindrà lloc entre el 18 de gener i el 22 de febrer de 2025 a l’Estació Espai Jove de Girona (Ctra. Santa Eugència, 17), a partir de les 10h.


Els continguts dels cicles s’han treballat conjuntament amb òrgans i entitats del territori, per tal de fer-la encaixar amb les prioritats, demandes i nous paradigmes de la demarcació i incloure en les sessions formatives la participació d’especialistes referents en gènere, migracions i justícia global. En conjunt, el cicle formatiu ofereix eines pràctiques i continguts per enfortir el rol de les entitats en un context de canvi de paradigmes, promovent la cooperació internacional, l’educació i la comunicació crítica i transformadora, i el treball en xarxa.

Objectius dels cicles

El programa formatiu té com a finalitat:

  • Reforçar estructures organitzatives i la coherència de les accions de les entitats en el desenvolupament comunitari.
  • Fomentar el treball en xarxa amb altres entitats del sector i espais de concertació.
  • Facilitar eines per a la formulació i justificació de projectes de cooperació i educació transformadora amb un Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH).
  • Millorar les competències en comunicació per a la transformació social.

Contingut i metodologia

El cicle es compon de tres blocs, dividits en sis sessions formatives, cadascuna centrada en àrees clau per a l’enfortiment de les entitats:

Bloc I: Enfortiment de les entitats 
1.1 Organització interna: missió, visió, valors i cultura organitzativa. 
1.2 Gestió de l’entitat: tràmits administratius i gestió interna. 

Bloc II: Cicle dels projectes amb EGiBDH 
2.1 Marc lògic i formulació de projectes: planificació amb EGiBDH. 
2.2 Cicle dels projectes: bones pràctiques, pressupostos i relació amb contraparts.
2.3 Justificació i cerca de finançament: identificació dels principals agents finançadors i els seus requisits. 

Bloc III: Comunicació i Educació Crítica i Transformadora 
3.1 Comunicació i Educació per la Transformació Social (EpTS): eines pràctiques i reflexió crítica.  

El programa formatiu de 22h inclou sis sessions amb expertes de llarga trajectòria en l’àmbit de l’associacionisme, la cooperació internacional, i la comunicació crítica. A més de les sessions formatives, el cicle també preveu, per a un nombre reduït d’entitats, un procés de mentoria personalitzada per acompanyar-les a posar en pràctica els coneixements adquirits amb la formulació de projectes concrets, la identificació de convocatòries i el treball col·laboratiu entre entitats. 

El cicle culminarà amb una sessió de retorn i avaluació, on es compartiran aprenentatges, experiències i projectes desenvolupats, contribuint a enfortir la xarxa d’entitats del territori.

Inscripcions i més informació

Les entitats interessades poden inscriure’s o demanar més informació a:
📩 lmartos@fonscatala.org
📞 93 412 26 02 – ext. 113

Amb aquesta nova edició del cicle formatiu, el Fons Català reafirma el seu compromís amb l’enfortiment del teixit associatiu en l’àmbit de les migracions i el desenvolupament, contribuint a la cohesió social i la justícia global.

Consulta el programa complet aquí:

Altres cicles formatius

Aquesta nova edició també es traslladarà a altres localitats del territori català. En aquest sentit, des del Fons Català de Cooperació també es reprèn l’organització dels Cicles de formacions per l’enfortiment de les entitats a Lleida amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida. El cicle de formacions tindrà lloc entre l’1 i el 22 de febrer de 2025 a la Sala Paolo Freire (C. Bisbe Torres, 2, Lleida), de 10 a 14 h.

Catalunya