ss

Reportatge 26 febrer 2025

L’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental

Actualment, existeix un conflicte pel territori del Sàhara Occidental i pel control dels seus recursos naturals com són el fosfat o la pesca.

Aquesta situació es va desencadenar fa prop de cinquanta anys a causa d’una mala descolonització per part del govern espanyol i del procés d’ocupació marroquina del territori sahrauí iniciat a finals de 1975 amb la “Marxa verda”.

El 27 de febrer de 1976, es proclama la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), que és reconeguda per més de cinquanta països i membre fundador de la Unió Africana. El Sàhara Occidental és avui dia un dels disset territoris no-autònoms reconeguts per Nacions Unides.

El 1991 es van signar els acords de pau que preveien la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, tal com es marcava a la resolució de les Nacions Unides que va donar lloc a la creació de la MINURSO, la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental.

Malgrat els esforços de l’ONU per a resoldre el conflicte, encara no hi ha una solució definitiva, i la població sahrauí se sent desatesa per la comunitat internacional davant la vulneració dels drets humans i els projectes exercits per l’administració marroquina de desenvolupament i operacions extractivistes.

Al llarg dels anys s’ha anat construint un entramat institucional i infraestructural destinat a normalitzar, legitimar i consolidar l’espoli d’aquests recursos naturals que, segons la llei internacional, necessita el consentiment i interès del poble sahrauí.

Un dels bancs pesquers més rics del món

Les aigües costaneres del Sàhara Occidental alberguen les reserves pesqueres més notables de tot l’Atlàntic, i la seva explotació situa al Marroc com al principal productor pesquer del continent africà.

Segons un informe del Western Sahara Resource Watch (WSRW) el 73% de les captures costaneres i artesanals anuals del Marroc el 2020 eren de les costes del Sàhara Occidental. En termes de valor, la pesca obtinguda en aquestes aigües van representar el 63,26% del total nacional del Marroc durant aquell mateix any.

Al voltant de la costa del Sàhara Occidental, també ha crescut la indústria de processaments del peix. El 2020, 104 de les 196 empreses de congelació de peix, i 10 dels 23 productors d’oli i farina de peix marroquins estaven en territori sahrauí. És a dir, 1 de cada 3 plantes de processament es troben a la zona.

Una part important d’aquests congelats arriben a l’estat espanyol, sobretot pel que fa a les sardines i el pop. La pesca del pop es fa amb grans vaixells dotats d’infraestructures de congelació i mitjançant el sistema d’arrossegament, el menys selectiu, i el que més impacte té a nivell mediambiental i de biodiversitat marina (i està limitada o prohibida a diversos llocs del món). Així ho descriu una treball d’investigació publicat el 2019 per l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània.

El desenvolupament d’aquestes estructures estan orientades a l’exportació, no per al desenvolupament de la sobirania alimentària de la població local, que no s’ho pot permetre. El port d’Al-Aaiun és el més important per al Marroc en termes de pesca marítima, amb un volum de negoci d’uns 146,4 milions d’euros el 2023, segons l’Oficina Nacional de Pesca (ONP) marroquina.

Imatge: Cinta transportadora de Bou Craa procedent de la mina de fosfats | Flickr @jbdodane

Extracció minera: el fosfat

El Marroc controla una part rellevant de les exportacions mundials de fosfat, obtenint al voltant del 10% dels territoris del Sàhara Occidental. Es tracta d’un dels jaciments de fosfats més grans del planeta, principalment utilitzats com a fertilitzants en l’àmbit agrícola.

Segons el darrer informe anual de WRSW, l’any 2023 es va registrar un augment d’aquestes exportacions d’1,6 milions de tones de roca fosfòrica, pel valor de 406 milions de dòlars, la majoria amb destí a Mèxic o l’Índia.

Aquesta mateixa organització fa seguiment en els seus informes de l’activitat a la mina de Bu Craa, que exporta a empreses de fertilitzants a l’estranger des del 1975, i està gestionada per la OCP SA, la companyia nacional de fosfat marroquí. Tal com també en feia ressò un reportatge d’El Salto, l’explotació d’aquesta roca és responsable d’una de les majors fonts d’ingressos del Marroc al Sàhara Occidental.

Destaca la cinta transportadora més llarga del món, de 98 quilòmetres de longitud, per transportar el fosfat des de les mines de Bu Craa fins al port d’Al-Aaiun. És la infraestructura de transport més important del Sàhara Occidental.

Energies renovables

En l’actualitat, hi ha quatre parcs eòlics establerts al Sàhara Occidental, el darrer dels quals va entrar en funcionament el 2023. Una quarta part de les energies renovables produïdes pel Marroc i un 40% de la seva capacitat solar s’obté del Sàhara Occidental, segons la campanya Western Sahara is Not for Sale (WSNS).

La capacitat solar operativa al territori és avui encara relativament modesta, però el potencial més gran del Marroc per al desenvolupament d’hidrogen verd també es trobava al Sàhara Occidental. De fet, tal com apunta WRHW, ja s’ha destinat ‘sòl públic’ a projectes d’hidrogen verd: el 81% d’aquesta terra es troba en territori sahrauí.

Recerca de petroli i gas

Tot i ser en gran part inexplorat, existeix la sospita que les profunditats del subsol del Sàhara Occidental amaguen considerables reserves de petroli. Tot i que una opinió jurídica de l’ONU de 2002 va establir que el Marroc no tindria dret a dedicar-se a noves exploracions petrolieres al Sàhara Occidental sense el consentiment i l’interès del poble sahrauí.

El programa d’investigació del petroli marroquí per via marítima i terrestre al Sàhara Occidental porta més de dues dècades en marxa amb l’obtenció de llicències d’exploració o explotació d’hidrocarburs al territori. Actualment, s’han concedit dues llicències d’exploració a alta mar a empreses estrangeres.

Sorra, agricultura, turisme…

Des de l’activisme i les campanyes internacionals contra l’espoli dels recursos del Sàhara Occidental, també es denuncia sobre altres formes de comerç que vulneren els drets econòmics i polítics del poble sahrauí.

Per exemple, la sorra, que és el segon recurs natural més consumit i necessari del planeta, i utilitzats per a la construcció o restitució de platges. Però també els productes agrícoles produïts al Sàhara explotant les reserves d’aigua, o l’expansió i promoció de l’oferta turística a la costa de Dadja.

Recursos d’Educació per la Justícia Global (EpJG) sobre l’espoli de recursos del Sàhara Occidental:

Poble Sahrauí
Reportatge 19 agost 2024

L’acció humanitària és cada cop més necessària en un món en crisi

Augmenten els recursos destinats a l’acció humanitària, des del municipalisme fins a l’àmbit internacional, però prevalen reptes com les crisis oblidades, els desplaçaments forçats o l’impacte expansiu del canvi climàtic.

El 19 d’agost és el Dia Mundial de l’Assistència Humanitària. En aquesta data, l’any 2003, 22 treballadors humanitaris van morir en un atemptat contra un hotel l’Iraq, que servia com a seu de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) al país. Des d’aleshores, aquesta jornada serveix per reivindicar la supervivència, benestar i dignitat de les persones afectades per desastres naturals o crisis provocades per l’ésser humà, i per la seguretat dels professionals humanitaris.

L’acció humanitària té per objectiu salvar vides, pal·liar el patiment, i mantenir i protegir la dignitat humana a les persones afectades per desastres naturals, crisis o conflictes causats per l’ésser humà, tant en contextos de prevenció, com en situació d’emergència i rehabilitació.

És una branca fonamental de la cooperació internacional que va començar amb la reconstrucció després de la devastació de la Segona Guerra Mundial. Una tasca iniciada i liderada per l’ONU, i que ha evolucionat articulant-se també de manera descentralitzada, com és el cas de la cooperació municipalista.

Han passat gairebé 80 anys des de la fi del major conflicte bèl·lic de la història de la humanitat, però la demanda d’acció humanitària continua en augment. Segons l’informe Panorama Global Humanitari 2024 de l’ONU, es preveu que prop de 300 milions de persones necessitaran ajuda humanitària a tot el món.

L’acció humanitària, més necessària que mai

La guerra d’Ucraïna ha propiciat que l’ajuda humanitària internacional augmentés el 2022 un 13% respecte al 2021. En el cas espanyol, aquesta xifra va pujar fins a un 47,32% més (amb un total de 158,48 milions d’euros). A escala municipalista, el Fons Català també va canalitzar un 46% més de recursos entre 2021-2022 (passant de 0,6 a 1,3 milions d’euros), estabilitzant-se el 2023 amb 1,1 milions d’euros (un 15% menys respecte l’any anterior).

Entre 2019 i 2023, el 20,51% dels recursos del Fons Català es van destinar a acció humanitària. Font pròpia: https://fonscatala.org/observatori-de-la-cooperacio-municipalista/fons-catala/

Però, com assenyala l’últim informe anual de l’Instituto d’Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria (IECAH) i Metges Sense Fronteres, el dèficit de finançament va arribar a màxims històrics, i només es va cobrir un 58% de les crides de Nacions Unides. És a dir, que tot i que augmentin els fons, no s’arriba a les quantitats necessàries per suplir les demandes humanitàries. Una tendència que, segons l’informe, ja es va consolidant en els darrers anys.

Aquesta bretxa entre necessitats i recursos evidencia una altra problemàtica: cada cop es focalitza més en un nombre reduït de crisis i es deixen altres de banda. Cada vegada hi ha més crisis complexes i prolongades. El 2022, els 44 països que patien una situació de crisi prolongada representaven el 83% del total de les persones en situació de necessitat.

Persones desplaçades al sud de Gaza | Imatge: Action for Humanity

Gaza, una emergència humanitària permanent

Un exemple de crisis cròniques, complexes o de llarga duració que no s’han sabut gestionar amb greus impactes humanitaris és la situació que es viu a Gaza. Amb la guerra iniciada el 7 d’octubre de 2023, ja han mort més de 39.670 persones (205 treballadores humanitàries), i hi ha més de 91.640 persones ferides; 9 de cada 10 persones estan desplaçades internament (algunes fins a 10 vegades), i el 63% de les infraestructures estan parcial o totalment destruïdes, segons l’últim informe publicat per l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA) amb dades del Ministeri de Salut gazià.

Però l’enclavament ja es va declarar el 2020 “indret inhabitable” i el 80% dels seus habitants depenien d’ajuda humanitària. Una situació que ve precedida per l’ocupació de Gaza per part de l’exèrcit israelià fins al 2005, i el consegüent bloqueig imposat per I’estat israelià des del 2007, convertint la Franja de Gaza en la presó a l’aire lliure més gran del món.

El Fons Català va engegar el novembre de 2023 una crida d’emergència per ajudar a població de la Franja de Gaza, que ha comptat amb el suport d’una cinquantena d’ajuntaments i donacions de particulars, i on s’han destinat gairebé 110.000 euros per finançar tasques d’entitats al terreny com Action For Humanity, o la Palestinian Medical Relief Society, tal com explica el doctor Mustafa Barghouti.

Reforçar els principis humanitaris que perden valor

El Fons Català continua apostant pel treball en zones on el focus mediàtic ja no hi és. També en contextos de desplaçaments forçats i mobilitat humana per garantir el dret al refugi i l’accés a vies migratòries segures a persones refugiades que cerquen protecció internacional.

Per a l’associació, respectar i defensar el dret humanitari internacional (DIH) i els seus principis és una prioritat estratègica. A través de la campanya Món Local Refugi, s’està donant suport i atenció a persones en moviment a diversos indrets com la frontera sud de Mèxic, Ceuta i Melilla (part de la Frontera Occidental Euroafricana), o l’illa de Lesbos.

El Fons Català dona suport a la tasca de monitoreig del col·lectiu Caminando Fronteras, que en el darrer informe 2024 va registrar 5.054 víctimes (33 morts per dia) en les rutes d’accés a Espanya, xifres molt superiors a les registrades l’any passat per les mateixes dates.

Un altre repte són emergències sobrevingudes generades per catàstrofes naturals o d’origen humà agreujats pels efectes de la crisi climàtica. Fenòmens habituals (com els huracans o les tempestes tropicals) estan augmentant el seu poder devastador, davant de comunitats amb cada cop menys capacitat d’adaptació. Això fa que les necessitats de finançament relacionades amb condicions meteorològiques extremes són fins a vuit vegades superiors respecte fa 20 anys.

Imatges dels terratrèmols durant la matinada del 2 de febrer a Diyarbakir, capital kurda del sud-est de Turquia.

Aquest increment de desastres, i les seves conseqüències humanitàries, se sumen a les necessitats humanitàries prèviament existents en aquests territoris. Un exemple d’aquestes crisis oblidades és el Kurdistan. El 2 de febrer de 2023 hi va haver dos terratrèmols que van provocar més de 50.000 morts, desenes de milers de ferits al territori kurd que engloba el sud-est de Turquia i al nord-est de Síria.

Rojava, al Kurdistan sirià, ja vivia en una crisi prolongada a causa dels 12 anys de guerra, amb 3,3 milions de persones patint inseguretat alimentària i 4,1 milions de persones que depenien d’ajuda humanitària per sobreviure, i amb agressions militars que han provocat el desplaçament forçat de milions de persones.

Camp de refugiats de Kuçukdalyan al maig de 2023, quan el Fons Català va viatjar a les províncies del Kurdistan turc per identificar projectes amb organitzacions que contribueixin a dignificar la vida dels col·lectius més afectats pels terratrèmols. Moltes de les persones que treballàven per donar resposta a l’emergència també en van ser víctimes, ja que moltes havien perdut familiars, amistats o es van haver de desplaçar | Imatge pròpia.

Marroc, exemple de triple nexe

El 8 de setembre de 2023 un terratrèmol de magnitud 6,7 a l’escala de Richter va sacsejar la regió de Marràqueix, afectant fortament la zona muntanyosa de l’Alt Atles. Davant d’aquesta emergència que va deixar més de 2.000 persones mortes, el municipalisme i la ciutadania de Catalunya es van bolcar en solidaritat amb la població afectada a través d’una campanya d’emergència impulsada pel Fons Català.

Des del municipalisme català s’han destinat més de 422.000 € a la campanya d’emergència al Marroc -sent la que més aportacions ha tingut després de Món Local Refugi-. Aquests recursos han servit per proporcionar assistència, la cobertura de necessitats bàsiques i protecció de la població més vulnerable, així com altres projectes de rehabilitació per a la comunitat educativa, i de prevenció de la violència per a dones i nenes.

Una delegació del Fons Català es va desplaçar al març a les províncies d’El Houz i Taroudant, al Marroc, on es va comprovar que les seqüeles del terratrèmol segueixen presents i encara hi ha necessitats humanitàries que cal donar resposta. | Imatge pròpia.

Aquestes iniciatives responen al conegut com a triple nexe: acció humanitària-desenvolupament i construcció de pau. Aquest enfocament permet donar una millor resposta a les situacions d’emergència i crisi humanitària, ja que connecta els tres sectors tant en la resposta com en la prevenció per a una solució duradora.

Però, tot i l’aparició de noves pràctiques que donen una millor resposta als contextos d’actuació humanitària, el sector continua enfrontant-se a reptes que posen l’acció humanitària a la corda fluixa quan més es necessita. Els factors geopolítics externs, l’agreujament dels efectes del canvi climàtic, o l’infrafinançament són alguns d’aquests desafiaments que també s’han d’abordar a nivell global, començant des de la cooperació municipalista.

Entre els projectes que el municipalisme català ha finançat hi ha la construcció d’escoles-jaima i espais de refugi, la cobertura de necessitats bàsiques en aigua, sanejament i higiene, o tallers de formació per enfortir les capacitats de les dones i adolescents líders per a la seva participació activa en la gestió de la resposta humanitària. | Imatge pròpia.
Reportatge 31 maig 2024

La Nakba: la qüestió palestina ara més que mai

Més de 75 anys després l’èxode més gran de la població palestina, el Fons Català continua donant suport al col·lectiu de persones refugiades més prolongat del món.

El 15 de maig es commemora la Nakba, o la “catàstrofe” pel poble palestí. Aquest dia de 1948 es va declarar la independència d’Israel i va esclatar la guerra àrab-israeliana, amb l’expulsió i fugida de més de la meitat de la població palestina.

L’exili palestí és el més llarg de la història moderna. Actualment, hi ha prop de 6 milions de refugiats palestins registrats a UNRWA, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient, que viuen a Jordània, Líban i Síria, així com a Cisjordània i la Franja de Gaza.

Més de 75 anys després, la població palestina viu amb el record i l’esperança de poder tornar, i a l’espera d’una solució justa i definitiva. Però les condicions de vida dels refugiats i refugiades no han millorat: famílies senceres depenen de l’ajut humanitari, i s’han vist envoltades de conflictes, violència i ocupació.

La situació és ara més crítica que mai des de l’esclat de la guerra d’Israel contra la Franja de Gaza el 7 d’octubre de 2023. Segons dades del Ministeri de Salut Palestí i UNRWA, més de 34.150 persones han perdut la vida i més 77.000 han resultat ferides, la majoria dones i infants. Més del 75% de la població de Gaza es troba en situació de desplaçament intern; i a això se li suma la destrucció d’habitatges i infraestructures; la desarticulació econòmica i social; i la pèrdua d’aprenentatges i oportunitats de progrés conjunt.

Nen als carrers del camp de refugiats de Shuf'at, a Jerusalem Est
Nens pels carrers del camp de refugiats de Shuf’at, establert a Jerusalem Est al 1965. És un dels 19 camps de refugiats palestins que hi ha a Cisjordània. Imatge: UNRWA

Crida per la greu emergència humanitària a Gaza

Des de l’esclat de la guerra, el Fons Català ha mostrat el seu posicionament a través d’una moció de condemna a la violència contra la població civil i l’exigència d’un alto el foc a Gaza, i ha declarat la seva preocupació per l’escalada de tensió a la regió. Les propostes s’han posat a disposició dels ajuntaments catalans perquè puguin sumar-s’hi.

Fa uns mesos es va obrir una Campanya d’emergència per la crisi humanitària a Palestina (3882), on s’ha demanat la participació als ens locals i a la societat civil. Aquestes aportacions econòmiques s’estan destinant a entitats al terreny com l’Associació Catalana per la Pau-Palestinian Medical Relief o Action for Humanity, que des de Rafah ofereixen assistència sanitària i protecció, i distribueixen articles de primera necessitat entre la població desplaçada.

La campanya Món local refugi: actua contra les fronteres hostils, en una de les primeres fases, va destinar part dels fons a donar suport a la població palestina desplaçada i que viu en camps de refugiats, molts ja enclavats com a barris perifèrics; com el de Xatila a Beirut, al Líban, o el de Shu’fat a Jerusalem Est, a Cisjordània. Es tracta d’un dels 19 camps de refugiats documentats en la campanya Siguem Refugi. Per un món sense camps, una iniciativa de sensibilització que va comptar amb la participació d’una vintena d’ajuntaments.

Recentment, aquestes i d’altres actuacions s’han posat en comú amb altres fons de cooperació municipalistes de l’Estat espanyol, a través d’un grup de treball creat per la Confederación de Fondos de Cooperación y Solidaridad (CONFOCOS).

Camp de Beddawi
Al camp de refugiats palestins de Beddawi, al Líban, el Fons Català va finançar un projecte de suport durant la covid-19, i un programa de salut mental. Imatge: Beit Atfal Assumoud

 

Gairebé 15 anys de projectes a Palestina

La implicació del Fons Català a Palestina va començar el 2010 amb un projecte de rehabilitació del Parc per la Pau-Barcelona a Gaza, destruït durant l’ocupació de les tropes israelianes fins al 2005. La iniciativa va ser fruit dels acords de la Xarxa Europea d’Autoritats Locals per la Pau al Pròxim Orient, i es va determinar conjuntament entre tècnics dels ajuntaments de Gaza i Barcelona.

A Gaza, també es van finançar dos programes de salut mental i suport psicosocial impulsats per l’Associació del Comitè Espanyol de l’UNRWA. El darrer després de l’ofensiva militar “Marge Protector” de 2014 per part de les forces de defensa d’Israel.

El Fons Català també ha finançat iniciatives per a la població refugiada palestina al Líban, on segons dades d’UNRWA, fa un any el 80% dels refugiats palestins viuen sota el llindar de la pobresa. En aquest país, on prop del 10% dels habitants són palestins, s’han destinat recursos als camps de refugiats en matèria de protecció, educació i atenció psicosocial. La palestina Wafa Issa explicava com durant la covid-19 s’oferia serveis mèdics a la comunitat palestina al Líban, ja que als hospitals es prioritzava a la població local.

A Jordània hi viuen 2 milions de palestins, i molts dels camps de refugiats s’han transformat en suburbis urbans. Fa un any, la refugiada palestina Laila Ajjawi va venir des de Jordània per participar a Ciutats Defensores dels Drets Humans on va explicar que, tot i no haver viscut la Nakba, reinvindica la causa palestina a través de l’art.

També s’ha donat suport a projectes per a la igualtat de gènere a Cisjordània i Gaza, través de la Fundació Privada Pau i Solidaritat. A Hebron i Jericó, el Fons Català també ha col·laborat amb projectes per al desenvolupament rural i sanejament de l’aigua amb The Applied Research Institute i la Union Agricultural Work Committees.

Campament de població palestina desplaçada a Rafah, Gaza.
Campament de població palestina desplaçada a Rafah, Gaza. Imatge: Action for Humanity

Commemoració de la Nakba

En una entrevista amb el Fons Català, l’activista israeliana per la pau Iris Gur afirmava que davant l’escenari actual cal continuar treballant junts contra l’ocupació i la guerra, a través de la resistència no-violenta, per aconseguir la pau entre Israel i Palestina. Fa unes setmanes va participar en la gira de primavera de Ciutats Defensores pels Drets Humans com a integrant de Combatants for Peace, una organització que aglutina israelians i palestins. 

L’organització va celebrar el 12 de maig una cerimònia memorial binacional per recordar les víctimes dels dos bàndols. Segons aquest moviment, la Nakba va començar el 1948 i encara continua i, per això, tant palestins com israelians que han perdut éssers estimats des del 7 d’octubre es van congregar per fer una crida per la pau i llençar un missatge conjunt.

Mar Shanin i Iris Gur durant un acte a Tarragona
Iris Gur durant la seva estada amb Ciutats Defensores dels Drets Humans a Tarragona, en què l’activista palestina Mai Shanin hi va haver d’intervenir via vídeotrucada. Imatge: Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya
Palestina