Recull de materials de les Jornades i el Programa de Cooperació Tècnica 2017-2019
Resultats de la iniciativa de promoció de la cooperació tècnica impulsada per la Comissió de Municipalisme, el Fons Català i l’Ajuntament de Sant Cugat, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
La cooperació tècnica permet transversalitzar diferents departaments municipals i augmentar el valor afegit de la cooperació local
Des del Fons Català es va posar en marxa una estratègia de treball enfocada en la cooperació tècnica municipal, que es va donar a conèixer a través de diverses eines que es van posar a l’abast de tots els ajuntaments socis.
Es va dissenyar un Programa de Cooperació Tècnica Municipal, amb l’objectiu d’anar més enllà del model operatiu de cooperació assistencial, per posar en valor el rol dels municipis com a actors de la cooperació descentralitzada internacional.
La cooperació tècnica permet transversalitzar diferents departaments municipals i augmentar el valor afegit de la cooperació local. Es proposa treballar per incorporar qualitat a la cooperació directa dels ajuntaments catalans, mitjançant el disseny i la implementació d’accions de cooperació tècnica horitzontal i recíproca entre institucions públiques locals Nord-Sud, Nord- Nord i Sud-Sud.
La cooperació tècnica és un instrument de política exterior i una eina auxiliar per promoure l’enfortiment de capacitats, d’institucionalitat i de polítiques públiques, mitjançant l’assistència tècnica especialitzada a càrrec de personal tècnic municipal català.
En front dels recursos tècnics i monetaris, aquest model de cooperació es fonamenta amb els tècnics i tècniques municipals i les seves capacitats i habilitats.
Documentació complementària:
- Informe de les Jornades de Cooperacó Tècnica (20-24 de març de 2017)
- Guia metodològica per a la identificació i implementació d’accions de cooperació tècnica municipal
- Sis claus per entendre la cooperació tècnica municipal
- Jornada de presentació de les eines creades del programa de Cooperació Tècnica (febrer de 2019)
Programa de Cooperació Tècnica a l’Equador:
El programa de cooperació tècnica a l’Equador està vinculat a la resposta a l’emergència del terratrèmol que va afectar la província de Manabí l’any 2016. Es van identificar cinc demandes per part de cinc municipis de la zona, amb l’acompanyament de l’Associació de Municipalitats Equatorianes – AME i el PNUD. Aquestes demandes estan focalitzades en temes de planificació, desenvolupament econòmic local i gestió ambiental, molt vinculades a la gestió de riscos de les zones costaneres.
La proposta va ser convidar als ajuntaments a implicar-se en el programa de desplegament de Cooperació Tècnica a l’Equador, a través de facilitar la participació del seu personal tècnic. Les persones escollides van viatjar a l’Equador entre els mesos de setembre i novembre de 2018 entre una i dues setmanes, i podien oferir també suport a distància en aquest període.
Termes de referència (TDR) de les demandes de cooperació tècnica que es va fer als municipis equatorians:
Estudis de sistematització d’experiències de Cooperació Tècnica en clau d’aprenentatge i lliçons apreses:
El Fons Català va dissenyar, implementar i posar a disposició dels ajuntaments catalans un Programa de Cooperació Tècnica a partir d’assistències i intercanvis tècnics en diferents àmbits de la gestió local entre governs locals catalans i de països del Sud Global. Aquest programa s’estableix en diferents sectors d’intervenció: aigua i sanejament, gestió de residus, planificació estratègica, urbanisme i polítiques d’igualtat i de gènere, entre d’altres, i a diferents territoris on el Fons Català i els seus socis hi estiguin implicats prèviament.
En el marc del conveni de col·laboració bianual entre el Fons Català i l’Ajuntament de Barcelona (2019-2020) es va aprovar un projecte de suport al Programa de Cooperació Tècnica. Dins d’aquest projecte és on es recull el document que porta per títol: Estudi de sistematització d’experiències de Cooperació Tècnica en clau d’aprenentatge i lliçons apreses.
Si bé és cert que es va crear la base de dades de persones tècniques que voluntàriament estarien disposades a continuar desenvolupant la seva activitat laboral tot col·laborant amb altre administracions d’arreu del món, ja fa molt anys que diferents ajuntaments en duen a terme.
Amb el present estudi comparatiu es pretén sistematitzar uns quants casos per tal de poder-ne fer una posterior difusió de les pràctiques i posar en valor la cooperació tècnica mostrant exemples concrets.
L’estudi va contemplar la sistematització de les següents experiències de Cooperació Tècnica desplegades per socis catalans amb socis de països del Sud:
Finalment, amb aquesta iniciativa es vol animar a donar el pas a totes aquelles persones tècniques municipals i ajuntaments que tenen la inquietud i ganes d’aportar des de la seva feina més enllà del seu municipi, compartint tot allò en què són referents, a través del seu cos tècnic.
- Estudi d’experiències de cooperació tècnica: metodologia
- Estudi d’experiències de cooperació tècnica: descripció de casos – Sant Cugat i Tarija
- Estudi d’experiències de cooperació tècnica: descripció de casos – Sant Cugat i Cotacachi
- Estudi d’experiències de cooperació tècnica: descripció de casos – Conca Llac Petén Itz
- Estudi d’experiències de cooperació tècnica: descripció de casos – Tosagua, Equador
- Estudi d’experiències de cooperació tècnica: descripció de casos – Salt i Gàmbia
- Estudi d’experiències de cooperació tècnica: conclusions
-
Categoria:
- Informe
-
Temàtica:
- Fons Català